28 Haziran 2013 Cuma

Kağıt fatura tarih oluyor, şirketler hazır değil
 
Binlerce vergi mükellefine elektronik fatura kullanma ve elektronik defter tutma zorunluluğu geliyor. Uygulama kapsamındaki şirketler 31 Aralık 2013’ten sonra artık kurumlar arasında kağıt fatura kullanamayacak.
Başvurular için son tarih ise 01 Eylül 2013. E-Fatura zorunluluğu kimya sektöründe faaliyet gösteren mineral yağ firmalarını da yakından ilgilendiriyor.
Elektronik fatura; “belirlenen standartlara uygun e-Faturaların, taraflar arasında güvenli ve sağlıklı bir biçimde dolaşımını sağlamak amacıyla oluşturulan uygulamaların genel adı” olarak tanımlanıyor. T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan 421 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile zorunlu hale gelen e-Fatura ve elektronik defter tutma zorunluluğunun kapsamı genişletilerek, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip, 2011 yılı brüt satış hasılatı 25 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler de dahil edildi.
Uygulama kapsamındaki şirketler 2013 yıl sonundan itibaren kurumlar arasında kağıt fatura düzenleyemeyecek, düzenleseler bile geçersiz sayılacak. Ayrıca kendilerine gönderilen e-Faturaları almaları da zorunlu olacak. Uymayanlar ise Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre cezalandırılacak. E-Fatura kullanma zorunluluğu 2014 yılında başlasa da firmaların 01 Eylül 2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na e-Fatura başvurularını yapmaları gerekiyor. Sektör firmaları ise yeni döneme hazır olmadıkları gibi çoğu uygulamadan haberdar bile değil…
Elektronik fatura uygulamasına geçişte firmaların önünde birkaç seçenek bulunuyor. Şirketler kendi yazılımlarını sisteme entegre edebilecekleri gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Fatura portalını kullanabilecek. Ya da bu konuda yetkilendirilmiş servis sağlayıcı şirketlerden bu hizmeti alarak fatura başına belli bir ücret ödeyecekler. Düzenledikleri fatura sayısı fazla olan şirketler için Başkanlığın E-Fatura portalının kullanımının zorluk yaşatacağı belirtiliyor.  
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, uygulamanın kimya sektöründen binlerce firmayı kapsadığını belirterek, e-Fatura’ya geçiş sürecinde firmaların bilgi işlem altyapılarında gerekli değişiklikleri yapmak için zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi. Akyüz, “Sektör firmalarımız e-Fatura’ya geçiş için hazır değil. Firmaların çoğu 31 Aralık’tan sonra kestikleri kağıt faturaların geçersiz olacağını bilmiyor. E-Fatura için kendi yazılımlarını sisteme entegre etmeleri, Başkanlığın e-Fatura portalını kullanmaları veya yetkili şirketlerden bu hizmeti satın almaları gerekiyor. Bu da firmalarımıza ek finansman ve iş yükü getirecek. Özellikle KOBİ düzeyindeki şirketler için ciddi bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Firmalarımızın hazırlıklarını yapabilmeleri ve geçiş sürecinden olumsuz etkilenmemeleri için uygulamanın daha uzun vadeye yayılması önem taşıyor” diye konuştu.
 
 
Şirketlere e-fatura mecburiyeti 1 Eylül’de başlıyor
 
 
Yeni Ticaret Kanunu’nun getirdiği yeniliklerden birisi olan kurumlar arası zorunlu elektronik fatura uygulaması 1 Eylül’de başlıyor. Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan, Türkiye’de yılda 1,7 milyar adet fatura kesildiğini, bunun binde 5’inin e-fatura olarak düzenlendiğini söyledi. Doğan, yeni uygulama ile birlikte kağıt fatura döneminin ortadan kalkacağını söyledi.
    1 Eylül 2013 tarihi itibarıyla hayata geçecek olan kurumlar arası e-fatura uygulaması kapsamında şirketlere fatura sürecini dijital ortama taşıma zorunluluğu getiriliyor. Uygulama ile kağıt tasarrufunun yanı sıra birçok alanda şirketlere kolaylık sağlanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) düzenlediği seminerde e-fatura ve e-defter uygulamaları ele alındı. Seminerde konuşan Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan, kağıt fatura döneminin ortadan kalkacağını, faturalamaya ilişkin tüm işlemlerin dijital ortamda hayata geçirilmesi ile birlikte odalar binalar dolusu kağıttan tasarruf edileceğini söyledi. Doğan, yeni Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde hayata geçecek e-fatura ve e-defter uygulamalarının şirketlere başta işgücü ve zaman olmak üzere kâğıt, baskı, arşivleme ve defter tasdiki gibi birçok alanda tasarruf imkanı sağladığını kaydetti. Türkiye’de yılda 1,7 milyar fatura düzenlendiğini, bu rakamın binde 5’inin e-fatura olduğunu aktaran Doğan, hedeflerinin ilk etapta Avrupa ülkelerindeki e-fatura kullanımı olan yüzde 20 oranını yakalamak olduğunu söyledi. E-faturanın zorunlu olmasının bu oranı hızla yükselteceğini vurgulayan Doğan, “Bu uygulama iş süreçlerini hızlandırırken, nakit ve ödeme yönetiminde otomasyon da sağlamaktadır. Faturaya ilişkin bilgiler anında kontrol edilip, anlık ve otomatik veri kaydı ile hata ihtimali en aza indirgeniyor. Bu konuda çalışmalarımız son aşamaya geldi.” diye konuştu. TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız ise e-fatura uygulamasının ilk defa 8 yıl önce gündeme gelmesine rağmen 2010 yılında uygulanmaya başladığını söyledi. 1 Eylül itibarıyla uygulamanın zorunlu olacağına dikkat çeken Cılız, çok uluslu şirketlerin uygulamadan yararlanması ve yurtdışına fatura kesiminin de mümkün olacağını dile getirdi. Türkiye’de e-fatura kullanım oranının çok düşük olduğunu belirten Cılız, bu oranın artmasıyla beraber şirketlerde kağıt tasarrufunun yanı sıra işlerin daha hızlı yapılabileceğini söyledi.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder