18 Ağustos 2012 Cumartesi

Yeni Türk Ticaret Kanunu Geçiş Sürecinde Muhasebe ve Finansal Raporlama

I- GİRİŞ
Türk Ticaret Kanunu’nun genel gerekçesinde bir ülkenin, sermaye ve kredi piyasalarının, uluslararası piyasaların bir parçası olabilmesi; ülkenin yabancı sermayeyi çekebilmesi, rekabet piyasasında güç olarak yer alabilmesi için, tam şeffaflığa dayalı, Uluslararası Muhasebe Standartlarına göre çıkarılmış finansal tablolara ihtiyacı olduğu belirtilmiştir. Kanun’da da bu tür yeniliklere yönelik gerekli değişiklikler yapılmıştır.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun da öngördüğü üzere Türkiye’de bundan böyle muhasebe standartları ile ilgili her türlü değişiklik TMSK (Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu) tarafından gerçekleştirilecektir. Yine bu yasaya göre bu standartların işletmelerde defter bazında uygulanması gerekecektir. Bu da her muhasebe kaydının TMS/TFRS’ye uygun olarak yapılması demektir. Bu kanuna göre işletmeler muhasebe sistemlerini TMS/TFRS standartlarına göre uyumlandırmak durumunda kalacaklardır. Bu durumda işletmelerin muhasebe sistemlerinde köklü değişiklikler olacaktır[1]. www.ozdogrular.com
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları’nın gerek ticari defterlerin tutulması gerekse finansal tabloların hazırlanması sırasında uygulanması daha şeffaf şirket yapıları ve daha gerçekçi şirket verileri elde edilmesini sağlayarak küresel piyasalarla entegrasyonu kolaylaştıracaktır.
II- YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NA GÖRE MUHASEBE VE FİNANSAL RAPORLAMA
A- YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NDA DEFTER, BELGE VE KAYIT DÜZENİ
1- Belge Düzeni
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 39. maddesi gereğince; Tacirin, işletmesi ile ilgili olarak kullandığı her türlü kağıt ve belgede, tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi, tacir sermaye şirketi ise taahhüt edilen ve ödenen sermaye, internet sitesinin adresi ve numarası yer almalıdır. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde, sırasıyla yönetim kurulu başkan ve üyelerinin; müdürlerin ve yöneticilerin adları ve soyadları da gösterilecektir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayınlanacaktır.
Kanun’un 64. maddesi, tacire; işletmesi ile ilgili olarak gönderilmiş bulunun her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikro fiş, bilgisayar kaydı ve benzeri şekilde bir kopyasını, yazılı, görsel ve elektronik ortamda saklama yükümlülüğü getirmiştir. www.ozdogrular.com
2- Ticari Defterler
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda defterlerin tutulmasına ilişkin önemli düzenlemeler yer almakta olup, ticari defterlerin Türkiye Muhasebe Standartlarına göre, üçüncü kişi uzmanların makul bir süre içinde yapacakları incelemelerde işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulması öngörülmüştür. İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir.
Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında yer alan ticari defterler;
— Yevmiye defteri,
— Defteri kebir,
— Envanter defteri ile
— Pay defteri,
— Yönetim kurulu karar defteri,
— Genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesi ile ilgili olmayan defterlerdir.
Yevmiye, defteri kebir ve envanter defteri dışında tutulacak defterlerin Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından bir tebliğ ile belirlenecektir (md. 64/5).
Görüldüğü gibi 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’ n da, tutulacak defterler arasında işletme defteri yer almamaktadır. Bilanço esasına göre kayıt tutmak; tüm tacirler açısından zorunlu hale getirilmiştir[2].
Defterin tutulmasına ilişkin ana düzenlemeler aşağıdaki gibidir;
— Defterler ve gerekli diğer kayıtlar Türkçe olarak tutulmalıdır.
— Kısaltmalar, rakamlar, harfler ve semboller kullanıldığı takdirde bunların anlamları açıkça belirtilecektir.
— Defterlere yazımlar ve diğer gerekli kayıtlar eksiksiz, doğru, zamanında ve düzenli olarak yapılacaktır.
— Bir yazım veya kayıt, önceki içeriği belirlenmeyecek şekilde çizilmeyecek ve değiştirilmeyecektir.
— Muhasebenin tutuluş biçimleri ve bu konuda uygulanan yöntemler Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olmak koşulu ile defterler ve gerekli diğer kayıtlar, olgu ve işlemleri saptayan belgelerin dosyalanması şeklinde veya veri taşıyıcıları aracılığı ile tutulabilecektir.
— Defterlerin ve gerekli diğer kayıtların elektronik ortamda tutulması durumunda, bilgilerin saklama süresi boyunca bunlara ulaşım ve bunların her zaman kolaylıkla okunması temin edilmiş olmalıdır.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda belge ve defterler fiziki olarak saklanabileceği gibi veri taşıyıcıları kullanılarak da saklanabilecektir.
Saklama zorunluluğu olan belgeler aşağıdaki gibidir (md. 82);
— Ticaret defterler,
— Envanterler,
— Açılış bilançoları ve ara bilançolar,
— Finansal tablolar, topluluk finansal tabloları ve yıllık faaliyet raporları ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgeleri,
— Alınan ticari mektuplar,
— Gönderilen ticari mektupların örnekleri,
— Ticari defterlerde yapılan kayıtların dayandığı belgeler.
Ticari defterlerde yapılan kayıtların dayandığı belgeler, ticaret defterler, envanterler, açılış bilançoları ve ara bilançolar, finansal tablolar, topluluk finansal tabloları ve yıllık faaliyet raporları ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerinin saklanma süresi 10 yıldır. Saklama süresi, ticari defterlere son kaydın yapıldığı, envanterin çıkarıldığı, ara bilançonun düzenlendiği, yıl sonu finansal tablolarının ve konsolide finansal tablolarının hazırlandığı, ticari yazışmaların yapıldığı veya muhasebe belgelerinin oluşturulduğu takvim yılının bitişiyle başlamaktadır.
Açılış ve ara bilançoları, finansal tablolar ve topluluk finansal tabloları hariç olmak üzere, yukarıda sayılan diğer belgeler Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olmak kaydıyla görüntü ve veri taşıyıcılara saklanabilecektir. www.ozdogrular.com
Defter tutma yükümlülüğünü Kanun’da belirtilen şekilde yerine getirmeyenler 200 günden az olmamak şartı ile adli para cezası ile cezalandırılırlar (md. 562).
Ticari defterler, açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanır. Kapanış onayları, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılabilecektir. Şirket kuruluşunda ise defterlerin açılış onayı Ticaret Sicili müdürlükleri tarafından yapılabilir. Türkiye Muhasebe Standartlarına göre elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulan defterlerin açılış ve kapanış onayları şekil ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağı Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca bir tebliğle belirlenecektir (md. 64/3). www.ozdogrular.com
Ticari Defterlerin onaylarına ilişkin getirilen düzenlemelere uymayanlar 200 günden az olmamak şartı ile adli para cezasına çarptırılacaktır (md. 562).
Yeni Türk Ticaret Kanunu md. 83, ticari defterlerin ispat aracı olarak kullanılması konusunda büyük bir yenilik getirmiştir. Ticari uyuşmazlıklar da mahkeme, yabancı gerçek veya tüzel kişi bile olsalar, tarafların ticari defterlerinin ibrazına, resen veya taraflardan birinin istemi üzerine karar verebilecektir. Bu madde ile ticari defterlerin kesin delil olarak sahibinin lehine, aleyhine veya diğer tarafın aleyhine kullanılması durumu ortadan kaldırılmıştır.
Bir hukuki uyuşmazlıkta defter ibraz edilmiş ise, defterlerin uyuşmazlıkla ilgili kısımları tarafların katılımı ile incelenecek ve gerekli görülürse ilgili yapraklardan örnek alınacak ve defterlerin geri kalan kısımlarının içerikleri, Türkiye Muhasebe Standartlarına uygunluklarının denetimi için gerekli ise mahkemeye açıklanacaktır (md. 84).
3- Kayıt Düzeni
Gerçek ve tüzel kişiler gerek ticari defterlerini tutarken, gerek münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarını Kurumu tarafından yayınlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına, kavramsal çerçevede yer alan muhasebe ilkelerine ve bunların ayrılmaz parçası olan yorumlara aynen uymak ve bunları uygulamak zorundadır.
Bu düzenlemeler, uygulamada birliği sağlamak ve finansal tablolara uluslararası pazarlarda geçerlilik kazandırmak amacıyla, uluslararası finansal raporlama standartlarına tam uyumlu olacak şekilde yalnız Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarını Kurumu tarafından belirlenir ve yayımlanır. www.ozdogrular.com
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği en önemli değişikliklerden biri ticari defterlerin tutulması ve finansal tabloların çıkarılmasında uyulması gereken standartlar konusundaki düzenlemelerdir. Bu kapsamda; Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olarak ticari defterlerin tutulması için, işletmelerin mevcut muhasebe sistemlerinde ve kayıt düzenlemelerinde bu standartlara uygun değişikliklerin yapılması, hesap planlarını bu standartlara uyumlu hale getirmeleri gerekmektedir.
Türkiye Finansal Raporlama Standartları Uyumlu Hesap Planı çalışmaları Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından sürdürülmekte olup, kamuoyu dikkatine sunulmuş taslak bir metin bulunmamaktadır.
4- Envanter
Envanter, bilanço günündeki mevcutlar, ala­caklar ve borçları, saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve ayrıntılı olarak tespit etmektir.
Tacir, ticari işletmesinin açılışında ve düzenli bir işletme faaliyetinin akışına uygun düşen bir süre içinde, on iki ayı geçmemek üzere her faaliyet dönemi sonunda envanter işlemini gerçekleştirilmelidir. Kullanılan yöntem Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olmalıdır.
Buna karşın; maddi duran varlıklar içinde yer alan varlıklarla, ham ve yardımcı maddeler ve işletme malzemeleri, eğer düzenli bir şekilde ikame ediliyor ve toplam değerleri işletme için ikinci derecede önem taşıyorsa ve bunların mevcutları miktar, değer ve bileşim olarak sadece küçük değişmelere uğramışsa bu varlıkların değişmeyen miktar ve değerle envantere dahil edilmesine imkan tanınmıştır. Ancak 3 yılda bir fiziksel sayım yapılması zorunludur. www.ozdogrular.com
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda envanteri kolaylaştırıcı yöntemlere de yer verilmiştir. Sondaj yöntemi ve matematiksel ve istatistiksel yöntem yardımı ile mal varlığı mevcutları çeşit miktar ve değer olarak belirlenebilecektir. Bu yöntemlerin yanında; bir faaliyet döneminin kapanış envanterinin düzenlenmesinde Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun başka bir yöntemin uygulanması suretiyle, mal varlığı cins, miktar ve değer olarak güvenli bir şekilde tespit edile biliyorsa fiziki envanter gerekli değildir.
Kanun düzenlenmelerine aykırı olarak hileli envanter çıkaranlar 200 günden az olmamak şartı ile adli para cezasına çarptırılacaklardır.
B- FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
1- Finansal Tabloların Düzenlenmesi
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 68. maddesine göre, tacir ticari faaliyetinin başında ve her faaliyet döneminin sonunda, varlık ve borçlarının ilişkisini gösteren finansal tabloyu çıkarmak zorundadır. Bu finansal tablo sırasıyla, açılış bilançosu ve yıllık bilançodur.
Tacirin hazırlaması gereken yılsonu finansal tabloları, bilanço ile gelir tablosundan oluşmaktadır. Ancak Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 514. maddesi ile Türkiye Muhasebe Standartlarının bu konudaki hükümlerine de uyulması gerekmektedir.
Yılsonu finansal tablolar;
a- Türkiye Muhasebe Standartlarına uyularak düzenlenmeli,
b- Açık ve anlaşılır olmalı,
c- Düzenli bir işletme faaliyeti akışının gerekli kıldığı süre içinde çıkarılmalıdır (md. 69).
Yılsonu tabloları Türkçe ve para birimi Türk Lirası üzerinden düzenli bir işletme akışının gerekli kıldığı bir süre içinde çıkarılacak ve tarih atılarak imzalanacaktır.
2- Türkiye Muhasebe Standartlarına ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Finansal Tablolar
Finansal tablolar kamu gözetimi; Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan Türkiye Muhasebe Standartları’na uygun olarak düzenlemek zorunda olup, bu standartlar Uluslararası Finansal Raporlama standartları ile tam uyumludur.
Türkiye Muhasebe Standartları’na göre düzenlenmesi gereken finansal tablolar aşağıdaki gibidir;
— Finansal Durum Tablosu (Bilanço),
— Gelir Tablosu,
— Nakit Akım Tablosu,
— Öz Kaynak Değişim Tablosu,
— Finansal Tablo Dipnotları.
Kamuya hesap verme yükümlülüğü bulunmayan ve Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler ise yine Türkiye Muhasebe Standartları esas alınarak hazırlanan ancak uygulaması daha kolay olan KOBİ Muhasebe Standartlarına göre raporlama yapacaktır. www.ozdogrular.com
Ticari defterlerin tutulması ve finansal tabloların Türkiye Muhasebe Standartları’na uygun olarak düzenlenmesi zorunluluğu 01.01.2013 tarihinden itibaren geçerli olacak olup, açılış bilançosunun Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olarak düzenlenmesi için 31.12.2012 tarihli kapanış bilançosunun da Türkiye Muhasebe Standartları doğrultusunda düzeltilmesi gerekecektir.
3- Yılsonu Finansal Tablo Kalemlerine İlişkin İlkeler
Türk Ticaret Kanunu’nda finansal tablo kalemlerine ilişkin ilkeler aşağıdaki şekilde sıralanmıştır (md. 72).
a) Tamlık ve Mahsup Yasağı
“Tamlık ilkesi”; aksine kanuni hükümler ve Türkiye Muhasebe Standartları saklı kalmak kaydı ile finansal tabloların, ticari işletmenin tüm varlıklarını, borçlarını, peşin ödenen giderler ile peşin tahsil edilen gelirleri tüm gelir ve giderleri doğru bir şekilde değerlendirilmiş olarak gösterilmesi zorunluluğunu tanımlar. www.ozdogrular.com
“Mahsup yasağı” ise; aktif kalemlerin pasif kalemlerle, giderlerin gelirlerle, taşınmazlara ilişkin hakların bunlara ilişkin yüklerle mahsup edilmeyeceği anlamına gelmektedir.
b) Bilançonun İçeriği
Türkiye Muhasebe Standartlarında aksi öngörülmemişse bilançoda, dönen ve duran varlıklar, öz kaynaklar, borçlar ve dönem ayırıcı hesaplar ayrı kalemler olarak gösterilecektir.
c) Aktifleştirme Yasağı
“Aktifleştirme yasağı”; Türkiye Muhasebe Standartlarında aksi öngörülmemişse; işletmenin kuruluşu ve öz kaynak sağlanması amacıyla yapılan harcamaların bilançoya aktif kalem olarak alınamayacağını ifade etmektedir. www.ozdogrular.com
Türkiye Muhasebe Standartlarında aksi öngörülmediği sürece;
— Bedelsiz olarak elde edilmiş, maddi olmayan duran varlıklar için bilançonun aktifine kalem konulamaz.
— Sigorta sözleşmelerinin yapılması için gerekli olan giderler aktifleştirilemez.
d)Karşılıklar
Gerçekleşmesi şüpheli yükümlülük ve askıdaki işlemlerden doğabilecek muhtemel kayıplar için Türkiye Muhasebe Standartlarında öngörülen kurallara göre karşılık ayrılacaktır. www.ozdogrular.com
e) Dönem Ayırıcı Hesaplar
Bilanço gününden sonraki belirli bir süre içinde giderleşecek olan harcamalar ile gelir unsuru oluşturacaksa tahsilatlar hakkında Türkiye Muhasebe Standartları uygulanacaktır.
f) Sorumluluk İlişkileri
Bono düzenlenmesi ile poliçe ve çek düzenlenmesinden, devrinden, poliçenin kabulünden, kefaletlerden, avalden, garanti sözleşmelerinden, akreditif teyitlerinden, üçüncü kişilerin borçları için verilen teminatlardan, üçüncü kişiler lehine taahhütlerden doğan sorumluluklar ile Türkiye Muhasebe Standartlarında öngörülen diğer sorumluluklar pasifte gösterilmemişlerse bilançonun altında veya ekte Türkiye Muhasebe Standartları’na göre açıklanır. Rücudan doğan borçlar ve alacaklar ile ilgili sorumluluk ilişkileri de ekte belirtilir. www.ozdogrular.com
C- YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NDA DEĞERLEME İLKELERİ
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 78. maddesinde finansal tablolarda yer alacak varlıklar ve borçlarla ilgili olarak, Kanun’da belirtilenlerle sınırlı olmamak ve Türkiye Muhasebe Standartlarında öngörülen ilkelerde dikkate alınmak koşuluyla genel değerleme ilkeleri şöyle belirlenmiştir.
a- Bir önceki dönemin kapanış bilançosundaki değerler ile faaliyet döneminin açılış bilançosundaki değerler birbirinin aynı olmalıdır. www.ozdogrular.com
b- Fiilî veya hukuki duruma aykırı olmadıkça, değerlemelerde işletme faaliyetinin sürekliliğinden hareket edilir.
c- Bilanço kapanış gününde, varlıklar ve borçlar teker teker değerlendirilir.
d- Değerleme ihtiyatla yapılmalıdır; özellikle de bilanço gününe kadar doğmuş bulunan bütün muhtemel riskler ve zararlar, bunlar bilanço günü ile yılsonu finansal tablolarının düzenlenme tarihi arasında öğrenilmiş olsalar bile, dikkate alınır; kazançlar bilanço günü itibarıyla gerçekleşmişlerse hesaba katılır. Değerlemeye ilişkin olumlu ve olumsuz farkların dönem sonuçlarıyla ilişkilendirilmesinde Türkiye Muhasebe Standartlarındaki esaslara uyulur.
e- Faaliyet yılının gider ve gelirleri, ödeme ve tahsilat tarihlerine bakılmaksızın yılsonu finansal tablolarına alınırlar.
f- Önceki yılsonu finansal tablolarında uygulanmış bulunan yöntemler korunur.
Duran, dönen varlıklar ile borçlar ve diğer kalemler ise Türkiye Muhasebe Standartlarında öngörülen ölçülere göre değerlenecektir. www.ozdogrular.com
III- SONUÇ
Yeni Türk Ticaret Kanunu muhasebe uygulamalarını etkileyen birçok yeni düzenlemeyi kapsamaktadır. Bu çalışmada muhasebe ve finansal raporlamaya ilişkin temel değişiklikler ele alınmıştır. En önemli değişiklik muhasebe uygulamaları ve finansal raporlamaya ilişkin konularda Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’na önemli yetkiler tanınmış olmasıdır. Diğer değişiklikler aşağıda özetlenmiştir;
- 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 39.md.si gereğince; Tacirin, işletmesi ile ilgili olarak kullandığı her türlü kağıt ve belgede, tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi, tacir sermaye şirketi ise taahhüt edilen ve ödenen sermaye, internet sitesinin adresi ve numarası yer almalıdır.
— Yeni Türk Ticaret Kanunu Kapsamında yer alan ticari defterler; Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Pay defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteridir.
— Yevmiye, defteri kebir ve envanter defteri dışında tutulacak defterlerin Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından bir tebliğ ile belirlenecektir.
— Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda belge ve defterler fiziki olarak saklanabileceği gibi veri taşıyıcıları kullanılarak da saklanabilecektir. Saklama süresi 10 yıldır.
— Ticari defterler, açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanır. Kapanış onayları, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılabilecektir. Şirket kuruluşunda ise defterlerin açılış onayı Ticaret Sicili müdürlükleri tarafından yapılabilir.
— Gerçek ve tüzel kişiler gerek ticari defterlerini tutarken, gerek münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarını Kurumu tarafından yayınlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına, kavramsal çerçevede yer alan muhasebe ilkelerine ve bunların ayrılmaz parçası olan yorumlara aynen uymak ve bunları uygulamak zorundadır.
— Tacir, ticari işletmesinin açılışında ve düzenli bir işletme faaliyetinin akışına uygun düşen bir süre içinde, on iki ayı geçmemek üzere her faaliyet dönemi sonunda envanter işlemini gerçekleştirilmelidir. Kullanılan yöntem Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olmalıdır.
— Tacirin hazırlaması gereken yılsonu finansal tabloları, bilanço ile gelir tablosundan oluşmaktadır. Ancak Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 514. maddesi ile Türkiye Muhasebe Standartlarının bu konudaki hükümlerine de uyulması gerekmektedir. www.ozdogrular.com
— Yılsonu tabloları Türkiye Muhasebe Standartlarına uyularak, açık ve anlaşılır şekilde Türkçe ve para birimi Türk Lirası üzerinden düzenli bir işletme akışının gerekli kıldığı bir süre içinde çıkarılacak ve tarih atılarak imzalanacaktır.
— Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda geçerli olan değerleme hükümleri; Kapanış bilançosundaki değerler ile bir sonraki dönemin açılış bilançosundaki değerlerin bir birinin aynı olması, Fiili ve hukuki duruma aykırı olmadıkça, değerlemelerde işletme faaliyetinin sürekliliğinden hareket edilmesi, Bilanço kapanış gününde, varlıklar ve borçların tek tek değerlendirilmesi, Değerlemenin ihtiyatla yapılması, Faaliyet yılının gelir ve giderlerinin tahsilat ve ödeme tarihlerine bakılmaksızın finansal tablolara alınması ve Önceki yılın finansal tablolarında uygulanmış bulunan yöntemlerin korunmasıdır.
— Duran, dönen varlıklar ile borçlar ve diğer kalemler ise Türkiye Muhasebe Standartlarında öngörülen ölçülere göre değerlenecektir[3].
Gülçin YILDIRIM*
Şevket CÖMERT**
E-Yaklaşım


* SMMM
**SMMM
[2] Veysi SEVİĞ, 2005, s. 17
[3] KAYNAKÇA: 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu; Veysi SEVİĞ, “Kayıt Tutma ve Denetim Açısından Yeni Ticaret Yasa Tasarısı”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 70, Ocak- Şubat-Mart 2005, İSMMMO Yayını, s.17; http://www.behrendt.com.tr/assets/oth/TMS-TFRS-Donusumunun-Sirketler-Uzerindeki-Etkisi.pdf (Erişim Tarihi : 22.03.2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder