30 Aralık 2011 Cuma

Reeskont İşlemlerinde Uygulanacak İskonto Oranı

Vergi Usul Kanunu’nun 281 ve 285’nci maddelerine göre; vadesi gelmemiş olansenede bağlı alacakların ve senede bağlı borçların reeskonta tabi tutulmasında,eğer söz konusu alacak veya borç senetlerinde faiz oranı belirtilmemiş ise, MerkezBankasının resmi iskonto oranının kullanılması gerekmektedir.

T.C. Merkez Bankasının 29 Aralık 2011 tarih ve 28157 sayılı Resmi Gazete’deyayımlanan Tebliği ile; 29 Aralık 2011 tarihinden itibaren uygulanmak üzere,vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerindeuygulanacak iskonto faiz oranı yıllık %17, avans işlemlerinde uygulanacak faizoranı ise yıllık %17,75 olarak tespit edilmiştir.

Buna göre; 29 Aralık 2011 tarihinden itibaren, 238 sıra numaralı Vergi Usul KanunuGenel Tebliğindeki açıklamalar çerçevesinde, Vergi Usul Kanunu uyarınca alacakve borç senetlerinin reeskontunda, reeskonta tabi tutulacak senetlerde faiz oranıbelirtilmemiş ise, kullanılması gereken iskonto faiz oranı yıllık % 17,75 olacaktır. Vergi uygulamaları açısından alacak ve borç senetlerinin reeskonta tabitutulmasının zorunlu olmadığını; ancak, alacak senetlerinin reeskonta tabitutulması halinde, borç senetlerinin de reeskonta tabi tutulmasının zorunluolduğunu hatırlatmak isteriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder