7 Aralık 2011 Çarşamba

2012 Mali Tabloları TFRS’ye göre mi Düzenlenecek?

Son günlerde elektronik posta kutumuza gelen mesajlarda, katıldığımız eğitim ve seminer çalışmalarında en sık karşılaştığımız soru ;
“Türk Ticaret Kanunu’nda 31.12.2012 tarihli finansal raporlar Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına göre düzeltilmek zorundadır diyor, kaldı yirmi gün ne yapacağız?”
Evet gerçekten de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 6. maddesi şu şekilde ;
“…..tacirler, 31/12/2012 tarihinde veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarihte sona erecek olan hesap dönemlerine ilişkin ticari defterlerinden çıkaracakları bilançolarını, Türkiye Muhasebe Standartlarına göre düzeltmek ve düzeltilmiş bilançolarını 1/1/2013 tarihinde veya özel hesap dönemi bulunanlar daha sonraki bir tarihte başlayacak hesap döneminin açılış bilançosu olarak ticari defterlerine ve finansal tablolarına geçirmek zorundadır….”
Tabi kanun bu olunca insan ister istemez bir panik hali yaşıyor. Esasında kanunun ortaya koyduğu düzenleme kuşkuya yer bırakmayacak kadar açık, Eğer şirketiniz 01.01.2013 tarihinde kurulmadı ise mutlaka önceki yıldan devreden varlıklarımız ve kaynaklarımız var ve mademki bu varlıklar ve borçlar 01.01.2013’ten sonra yeni bir sistem ile değerlenecek geçmişten gelenlerin de bir dönüşüme tabi tutulması şart.
Bu işlem şu şekilde gerçekleşecek, bu ay içersin de Vergi Usul Kanunu’na göre son kez tasdik ettireceğimiz Yevmiye Defterimizi 2012 yılı boyunca bugüne kadar olduğu gibi Vergi usul Kanunu ve Muhasebe Uygulama Genel Tebliğlerine göre tutacağız. 31.12.2012 tarihinde yıl sonu işlemlerimizi gerçekleştirip kapanış fişimizi kaydedeceğiz ve bu kapanış fişi şirketimizin kurulduğundan bu güne gelen yevmiye defterinin son kapanış fişi olacak. Ve bir daha bu defterler açılmayacak.
Ondan sonraki süreçte kapanış fişlerimizi alacağız, Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulanışına ilişkin hükümlere göre ( Tam Set için TFRS 1, KOBİ TFRS için Bölüm 35) dönüştürüp yeni defterlerimizi bu yeni dönüşmüş değerlerimiz ile açacağız. Bu dönüşümü de 2013 yılı için 01.03.2013 tarihine kadar anlaşacağız Bağımsız Denetçi denetleyecek.
Tabi bu açıklamalardan sonra rehavete kapılmamak lazım.
Her ne kadar 2012 yılı kayıtlarımız için bir işlem yapmamız gerekmese de yıl sonundaki değişim akşamdan sabaha olacak bir değişim değil en az 3-4 aylık bir çalışma süreci bizi bekliyor. Bu 3-4 aylık çalışma sürecinin yapabilmemiz için de 3-4 aylık bir eğitim ve değerlendirme süreci olacak geriye doğru geldiğimizde işlemler kapıya dayandı bekliyor.

 Özkan Cengiz
SMMM-Bağımsız Denetçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder