27 Nisan 2012 Cuma

Bedelsiz İhracatlar için KDV İadesi Alınabilir mi?       

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11 /1-a maddesi hükmü gereği ihracat teslimleri KDV den istisnadır.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 12 nci maddesi hükmü gereği, bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır
a) Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.
b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesi durumu değiştirmez.
Kanun’un 32 nci maddesi hükmü gereği de, vergiden istisna edilmiş bulunan ihracat teslimleri için yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV ler mükelleflere iade edilmektedir.
Katma değer vergisi Kanunu’nun yukarıda yer alan maddelerinden de görüleceği üzere; ihracat teslimleri nedeniyle yüklenilen KDV lerin iadesinde, ihracatın bedelli ya da bedelsiz olmasının önemi yoktur. Önemli olan ihracatın gerçekleşmiş olması ve ihraç edilen bu mallar için bir KDV yüklenilmiş ve indirim yoluyla giderilememiş olmasıdır.
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının 07/02/2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-133 sayılı özelgesi de bu yöndedir. Adı geçen özelge aşağıya aynen alınmıştır.
“İlgide kayıtlı dilekçenizde; 2008/Haziran döneminde gerçekleştirilen bedelsiz ihracat teslimlerinize ilişkin bedellerin katma değer vergisi (KDV) beyannamesine dahil edilip edilmeyeceği hususunda görüş talep edilmektedir.
3065 sayılı KDV Kanununun 12 nci maddesinde; bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için; teslimin yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir ve teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesinin durumu değiştirmeyeceği hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için karşılığında yurda herhangi bir bedel getirilmesine gerek bulunmamakta olup, söz konusu teslimin KDV Kanununun 12/1 inci maddesindeki şartlar çerçevesinde gerçekleştirilmesi kaydıyla, ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Diğer taraftan, bedelsiz olarak yapılan ihracat işleminin de beyannameye dahil edilebileceği tabiidir. Ancak, bu işleme ilişkin olarak yüklenilen vergilerin iade edilebilmesi için söz konusu bedelsiz ihracat işleminin ihracatın yapıldığı dönem beyannamesiyle beyan edilmesi ve bu beyannamede iade talebinde bulunulması gerekmekte olup, beyan edilmeyen bedelsiz ihracat işlemleri ile ilgili olarak iade talebinde bulunulması söz konusu değildir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.”
 
Seral Yalçın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder