13 Nisan 2012 Cuma

SORU - CEVAP ( Kısa - Kısa )


Ücreti Kıdem Tazminatı Tavanını Aşan İşçinin Kıdem Tazminatı
1475 sayılı İş Kanunu’na göre, her bir yıl için ödenecek kıdem tazminatı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek emekli ikramiyesini aşamıyor.
Kıdem tazminatının, belirlenen tavanı aşarak ödenmesinin yaptırımına ilişkin madde yürürlükten kaldırılmış olsa da işveren ücreti kıdem tazminatı tavanı üzerinde olan işçiye ücretine göre kıdem tazminatı tavanını aşarak ödeme yapmak zorunda olmadığından, işvereni buna zorlamak da mümkün değil. Ancak işveren isterse kıdem tazminatı tavanını aşan kısım üzerinden gelir vergisi kesmek suretiyle ödeme yapabilir.

Tamamen Zayi Olan veya Değeri Düşen Malların KDV’si 
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30/c maddesinde deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı’nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan malların alış vesikalarında gösterilen KDV’nin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilemeyeceği belirtilmiştir.
Buna göre, doğal afet dışında nedenle tamamen zayi olan malların alımında yüklenilen ve indirim konusu yapılan malların KDV’sinin düzeltilmesi (beyan edilmesi) gerekiyor.
Malın tamamen yok olmaması, ancak değerinde önemli derecede düşüklük meydana gelmesi halinde malın zayi olması hükümleri geçerli olmayacaktır.
Bu durumda malların zayi olması değil, düşük bedelle veya zararına satışı söz konusu olacağından, bu malların iktisabı dolayısıyla yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilecektir.
Buna göre, değeri düşen malların alımında yüklenilen KDV’lerin düzeltilmesi (beyan edilmesi) gerekmiyor.

İsteğe Bağlı Sigorta Primlerimi Peşin Ödeyebilir miyim?
5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’nun 87. maddesi ile Sosyal Sigorta İşlemeleri Yönetmeliği’nin 108. maddesinde, isteğe bağlı sigortalıların peşin olarak en fazla 360 güne kadar olan primlerini peşin olarak ödeyebileceklerine ve erken ödeme indiriminden yararlandırılacaklarına ilişkin hükümler yer almakla birlikte, bu konuda henüz uygulama genelgesi yayımlamadığından, bugün itibariyle isteğe bağlı sigorta primlerinizi altı aylık veya bir yıllık olarak peşin yatırmanız mümkün değil.

Adisyon Kullanmak Zorunda Olan Hizmet İşletmeler
Adisyon kullanmak zorunda olan hizmet işletmeleri 298 ve 299 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile belirlenmiş olup, bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan gece kulüpleri, diskotekler, barlar, pavyonlar, gazinolar, meyhaneler, lokantalar, kafeteryalar ve pastane gibi işletmeler adisyon kullanmak mecburiyetindedir.
Ancak, bu işletmelerden alkollü içki servisi yapmayanlar ile self servis esasına göre işletilen lokanta, kafeterya gibi işletmeler; sadece çay, kahve ve meşrubat satımı yapan kahvehane, çay ocağı ve çay bahçesi gibi işletmeler, basit usulde vergilendirilen hizmet işletmeleri ile tom boncuk veya özel kredi kartıyla takip edilen hizmetlerin verildiği tatil köyü, otel gibi konaklama işletmelerinde adisyon kullanılmasına gerek bulunmamaktadır.

Emeklilik Başvurusu İçin işten Ayrılmak Gerekir mi?
4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanların, yaşlılık (emekli) aylığından yararlanmak için çalıştığı işten ayrıldıktan sonra yazılı talepte bulunmaları gerekiyor. Buna göre 4/a statüsünde 1260 gün prim ödeme şartını tamamladığınız tarihte işten ayrılmanız ve işten ayrıldıktan sonra talepte bulunmanız gerekiyor.
1260 günü 20 Temmuz 2012’de tamamladığınızı varsayarsak, 20 Temmuz günü çalışmış olarak işten ayrılıp (sigortadan çıkışınız verilip), 21 Temmuz tarihinde emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Temmuz ayı sonuna kadar başvurmanız halinde 1 Ağustos’tan itibaren emekli aylığınız hesaplanacaktır.

SSK’lı Çalışmaya Başlarsam Kendi İşyerimde SSK’lı Çalıştırabilir miyim?
4/b (Bağ-Kur) statüsünde sigortalı olanların, ücretli olarak başka bir işverenin yanında çalışmalarında öteden beri herhangi bir sakınca yok. Bu kişiler kendileri başka bir işverenin yanında çalışırken, kendi işyerlerinde de 4/a (SSK) statüsünde sigortalı çalıştırabiliyorlar.
1 Mart 2011 öncesinde, 4/b statüsünde sigortalı olanlar, bu sigortalılıkları devam ederken ücretli olarak çalışmaya başlamaları halinde, 4/b statüsündeki sigortalılıkları devam ettiği sürece 4/a statüsünde sigortalı olamıyorlardı.
6111 sayılı Kanunla 1 Mart 2011 tarihinde yapılan değişiklikle, artık 4/b statüsünde sigortalı olanlar başka bir işverenin yanında çalışmaya başladıklarında 4/a statüsünde sigortalılıkları başlıyor ve 4/b statüsündeki sigortalılıkları sona eriyor.
Sonuç itibariyle, 4/a statüsünde çalışmaya başladığınızda 4/b sigortalılığınız sona erer, yanınızda 4/a statüsünde sigortalı çalıştırmanızda da herhangi bir sorun olmaz.

Part-Time Çalışan Ay İçinde 30 Günden Az Olan Sürenin Primini Ödeyerek Sağlık Yardımı Alacak
1 Ocak 2012 tarihine kadar ay içindeki 30 günden az olan sürelerini 30 güne tamamlamadan sağlık yardımı aldılar. Ancak, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ay içindeki 30 günden az olan günlerini 30 güne tamamlayarak sağlık yardımı alacaklar. Daha doğrusu bu tarihten itibaren genel sağlık sigortası işsizler için zorunlu hale geldiğinden, ay içindeki 30 günden az olan süreyi, genel sağlık sigortası açısından 30 güne tamamlamak zorundalar.
Ay içindeki 30 günden az olan sürenizi 30 güne iki şekilde tamamlayabilirsiniz.
1) İsteğe bağlı sigortalı olarak aylık 15 günlük prim öder ve aylık priminizi 30 gün tamamlarsınız. Bu durumda asgari ücretinin 15 günlük tutarı üstünden yüzde 32 oranında prim hesaplanır ve her ay 142 TL prim ödersiniz. Bu seçenekte kazandığınız 15 gün, hem emeklilik sigortanıza, hem de genel sağlık sigortanıza sayılır.
2) Bulunduğunuz yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak gelir testi yaptırıp, test sonucunda aile için kişi başına düşen aylık gelirin ortalama tutarı 295.50 TL’den az çıkması halinde prim ödemeden, 295.50 ile 886.50 TL arasında çıkarsa 15 gün için 17.73 TL, 886.50 TL ile 1.773 arasında çıkarsa 15 gün için 53.19 TL, 1.773 TL’den fazla çıkarsa 15 gün için 108.38 TL genel sağlık sigortası primi ödemeniz gerekir. Bu seçenekte ödediğiniz primle sadece sağlık yardımı alabilirsiniz. Emekliliğinize faydası olmaz.

Çift Aylık Alamazsınız Ancak Yüksek Aylığı Tercih Hakkınız Var
Eşimden maaş alıyorum. Maaşımın bir kısmı üvey kızıma kesiliyor. Babamdan da maaş alabilir miyim? (İkisi de aynı kurum SSK’lı)
Babanızda ve eşiniz SSK’lı olduğu için, eşinizden dolayı dul aylığı alırken, babanızdan yetim aylığı bağlatarak, iki aylığı birlikte alamazsınız. Ancak yüksek olan aylığı tercih etme hakkınız var. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan araştırın, babanızdan dolayı daha yüksek aylık bağlanıyorsa, eşinizden aldığınız aylığı iptal ettirip, babanızdan yetim aylığı bağlatabilirsiniz


E-Yaklaşım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder