22 Kasım 2011 Salı

2012 Yılı Programından Vergi ve Muhasebeyle İlgili Özet Bilgiler


“2012 Yılı Programı” 13.10.2011 tarih ve 28083 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır"
30.10.2011 tarih ve 28100 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2012 Yılı Programında yer alan, vergi, finans ve muhasebe ile ilgili konular ise aşağıda, planlanan gerçekleştirme süreleri itibariyle özetlenmiştir.
FaaliyetSüre
Gelir vergisi sisteminin yeniden düzenlenmesiAralık sonu
Etkili ve verimli bir vergi sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında, serbest piyasa ekonomisiyle uyumlu, yatırımları ve istihdamı destekleyen ve vergiye uyumu artırarak kayıt dışılığı azaltan, yeni Gelir Vergisi Kanunu hazırlanması için mevcut mevzuatta yapılması öngörülen değişikliklerin tamamlanarak, yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun hazırlanması.
Vergi Usul Kanunu’nun gözden geçirilmesiAralık sonu
Vergi cezalarının caydırıcılığının artırılması başta olmak üzere, mükellef hakları, uyuşmazlıkların çözümü ve değerleme hükümlerinin modern vergi sistemiyle uyumlu hale getirilmesi için mevcut mevzuatta yapılması öngörülen değişikliklerin gözden geçirilmesi amacıyla çalışmaların yürütülmesi.
NOT: Vergi Konseyi tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu taslağının, kamuoyuna yansıyan, son hali verilmemiş versiyonuna ilişkin ayrıntılı açıklamalar 14.10.2011 tarih ve 2011/61 sayılı Vergi Bültenimizde yer almaktadır.
Vergilendirmede mükellef hizmetlerinin etkinleştirilmesiAralık sonu
Mükelleflerin vergisel işlemlerde kullandığı beyanname, bildirim ve formların gözden geçirilmesi, elektronik fatura uygulamasının kullanımının genişletilmesi ve bankacılık ödeme sistemleri ile entegrasyonunun sağlanması, fatura ve diğer belgelerin elektronik ortamda arşivlenmesine imkan tanıyacak teknik ve hukuki altyapının oluşturulması, yevmiye defteri ve defter-i kebirin muhasebe kayıtlarının elektronik ortamda oluşturulması, muhafazası ve iletilmesiyle ilgili standartların belirlenmesi ve hukuki ve teknik altyapının oluşturulması.
Bireysel emeklilik sisteminin yaygınlaştırılmasıHaziran sonu
Bireysel emeklilik sistemini yaygınlaştırmak ve uygulamada karşılaşılan sorunları çözümlemek amacıyla vergisel hususlar da dahil olmak üzere mevzuat düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi.
Denetlenecek mükelleflerin seçiminde Merkezi Risk Analizi Modelinin uygulanmasıAralık sonu
Riskli mükelleflerin merkezden tespit edilerek incelemeye sevkinin nesnel kriterlere dayandırılmasını sağlamak amacıyla geliştirilen Merkezi Risk Analizi Modelinin etkin bir şekilde uygulanması.
KOBİ’lere sağlanan Ar-Ge destekleriAralık sonu
KOBİ’lere sağlanan Ar-Ge, yenilik ve fikri mülkiyet haklarına yönelik desteklerin etkinleştirilerek yaygınlaştırılması, KOBİ’lerin Ar-Ge talebini artıracak faaliyetlerin sürdürülmesi.
Vergi denetim kapasitesinin artırılmasıAralık sonu
İdarenin vergi inceleme kapasitesinin geliştirilmesi, vergi inceleme standartlarının geliştirilerek incelemelerin hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasının sağlanması.
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin etkinliğinin artırılmasıAralık sonu
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uygulama yönetmeliğinin hazırlanması.
YOİKK teknik komitelerince hazırlanan eylem planlarının hayata geçirilmesiAralık sonu
Yatırım ortamının iyileştirilmesi reform programı çalışmaları kapsamında kurulan YOİKK bünyesindeki teknik komitelerin eylem planlarında yer alan konular, ilgili kurumlar tarafından öngörülen takvim doğrultusunda sonuçlandırılacaktır.
NOT: Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Teknik Komiteler Eylem Planında yer alan eylemler 13.06.2011 tarih ve 2011/40 sayılı Vergi Bültenimizde yer almaktadır.
Hazine taşınmazlarının ekonomiye kazandırılmasıAralık sonu
Kamu idarelerine tahsisli olup, tahsis amacına uygun kullanılmayan Hazine taşınmazlarının; tespit edilmesi, imarlarının yapılması ve yatırımlara yönlendirilmesi.
İstihdamı teşvik düzenlemelerinin sade ve etkin bir yapıya kavuşturulmasıAralık sonu
Çeşitli düzenlemelerle farklı süre ve oranlarda uygulanan istihdam teşviklerinin, daha anlaşılır ve bütüncül bir biçimde uygulanmasına ve bu teşviklerden yararlanmanın kolaylaştırılmasına olanak sağlayacak basit, anlaşılır tek bir düzenleme yapılması. 
NOT: İstihdam teşvik ve destekleriyle ilgili toplu ve ayrıntılı açıklamalar 19.08.2011 tarih ve 2011/5 sayılı İş Hukuku – Sosyal Güvenlik Bültenimizde yer almaktadır.
Türk Ticaret Kanunu’nun uygulanmasına yönelik ikincil mevzuatın çıkarılmasıHaziran sonu
Türk Ticaret Kanunu 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe gireceğinden, bu tarihten önce ilgili ikincil mevzuatın tamamlanarak yayımlanması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder