28 Mayıs 2012 Pazartesi



Türk ürünlerine 70 ülkede gümrük kolaylığı


TSE Başkanı Şentürk, ihraç gözetim belgesi almış Türk ürünlerinin yabancı ülkelerin gümrük noktalarından daha rahat geçmelerini sağlamak için 2013 yılı sonuna kadar 70 ülkede 70 ofis açacaklarını bildirdi.

ANKARA - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, ihraç gözetim belgesi almış Türk ürünlerinin yabancı ülkelerin gümrük noktalarından daha rahat geçmelerini sağlamak için 2013 yılı sonuna kadar 70 ülkede 70 ofis açacaklarını bildirdi. Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) 17'nci Gündem Toplantısının konuğu olan Şentürk, sanayicilere hitaben yaptığı konuşmasında, sanayi kesiminin Türkiye'nin kalkınmasına en büyük katkıyı sağlayan kesim olduğunu söyledi.

Sanayi kesiminin stratejik önemine rağmen sesini fazla duyuramadığını belirten Şentürk, "Ya da birileri sizden daha güçlü lobi faaliyetlerinde bulunabiliyor" dedi. Türkiye'de birçok sektörün haksız rekabet karşısında "çöküş" yaşadığını dile getiren Şentürk, bu bilindiği halde gerek geçmişte dikkatli yapılmayan uluslararası anlaşmalar gerekse halen bazı kurum ve kuruluşlardaki bazı bürokratların olaylara kulak tıkamasından sanayi kesiminin sorunlarının devam ettiğini kaydetti. Bir ülkeye ürün gönderebilmek için o ülkenin standartlarının bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Şentürk, "Standartları siz koymuyorsanız hiçbir zaman ama hiçbir zaman büyük aktör olamazsınız" diye konuştu.

Kuralları belirleyenin daima kazanacağını anlatan Şentürk, tüm politik tarafgirlikten uzak olduğu iddia edilen standardizasyon alanının iddia edildiği gibi masum bir alan olmadığını dile getirdi. Almanların ISO'da sekreteryalığını veya başkanlığını yürüttüğü komite sayısının 680 olduğunu belirten Şentürk, Türkiye için ise bu rakamın sadece 5 olduğunu söyledi.

TSE'nin 10 yılı aşan uğraşlardan sonra 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla Avrupa Standartlar Kuruluşu (CEN) ile Avrupa Elektroteknik Standartlar Kuruluşu'na (CENELEC) tam üye olduğunu, bu yıllık üyelik aidatı için Türkiye'nin 1,4 milyon lira ödediğini anlatan Şentürk, "Niye ödüyoruz bu aidatı? Avrupa standartlarının oluşumuna etki etmek için. Çünkü bizim için gümrük birliği hayati öneme sahip" dedi. Türkiye'nin Avrupa standartları komitelerinde yer almadığı müddetçe kaybetmeye mahkum olacağını belirten Şentürk, bu durumda TSE'nin yıllık üyelik aidatını boşa ödemiş olacağını ifade etti.

Komitelere ancak ilgili sektörlerin katılımına izin verildiğini dile getiren Şentürk, "Türkiye olarak acilen CEN, CENELEC ve ISO standart komitelerine katılım sağlamamız lazım" değerlendirmesinde bulundu. TSE olarak, komitelere katılım yolları konusunda sanayicilere rehberlik yapacaklarını kaydeden Şentürk, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası gibi kuruluşların bütçelerinden küçük bir miktar payı üye katılımı için kullanmaları halinde Türkiye'nin çok kısa sürede Avrupa'da standart belirleme konusunda söz sahibi bir ülke konumuna geleceğini belirtti.

Türkiye'nin 2023 yılına dair hedefleri olduğunu hatırlatan Şentürk, "Bunun gerçekleşmesinin olmazsa olmaz tek bir şartı var. O da her kurum ve kuruluşumuzun kendi alanında en büyüğü olması. Hiçbir kuruluşumuz dünyada ilk 10'a girmezse Türkiye ülke olarak nasıl ilk 10'a girecek. Bu gerçeği görmemiz gerekiyor" dedi. TSE olarak bugüne kadar 9 ülkede ofis açtıklarını ve herkesin TSE'nin bu ofisleri neden açtığını merak ettiğini anlatan Şentürk, önümüzdeki günlerde yapılacak bazı anlaşmalarla Suudi Arabistan, Sudan, Kamerun gibi ülkelere TSE'nin ihraç gözetim belgesinin söz konusu ülkelerin gümrük noktalarından hiçbir işleme tabi tutulmadan geçeceğini bildirdi.

Bu kapsamda, "70 ülkede 70 ofisin 2013 sonuna kadar açılacağını" duyuran Şentürk, "Bütün derdimiz bu. Gece gündüz koşturmalarımızın nedeni bu. Niye? Sizin ürünlerinizi bu ülkelere satmanıza yardımcı olmak mecburiyetindeyiz" ifadesini kullandı.

Temelli'ye "kalite kampüsü" kurulacak-

Yeni laboratuvar kurma çalışmaları hakkında da bilgi veren Şentürk, Kayseri'deki yangın laboratuvarının bu ay sonunda hizmete gireceğini söyledi. Bu yıl 80 milyon liralık laboratuvar yenileme yatırımı yapacaklarını kaydeden Şentürk, "Bu TSE'nin son 10 yılda yaptığı tüm yatırımlardan daha büyük bir bedel" şeklinde konuştu. Ankara Temelli'de 380 dönüm araziyi Kocaeli-Gebze'deki gibi "kalite kampüsü" olarak haftaya genel kurulun onayına sunacaklarını, onayın alınmasından sonra ihaleye çıkacaklarını dile getiren Şentürk, böylece 3 yıl içerisinde Ortadoğu'nun en büyük laboratuvar kampüsünün kurulmuş olacağını sözlerine ekledi.

Özdebir'in konuşması

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir de Türkiye'nin yurtdışından standart ihraç ettiğini belirterek, ürünü alanların da bu standartlara uygun ürünleri almak zorunda kaldığını söyledi. Yabancı ülkelerin gelişen teknolojilerinin boyutuna paralel olarak standartlar konusunda çıtayı yükselttiğine dikkati çeken Özdebir, "Bizim maalesef özel sektör olarak bu konudaki duyarlılığımız oldukça az" dedi.

Dünyada standartları ilk kez belirleyen Osmanlı'nın torunları olarak bugünkü durumlarının o günlerden daha iyi olmadığını ifade eden Özdebir, bu özeleştiriyi yapmak zorunda olduklarını dile getirdi. Özdebir, bu zamana kadar vatandaşın, devletin hizmetçisi olarak addedilirken artık devletin vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için varolduğunu ifade etti. Bu değişimin kolay olmadığını belirten Özdebir, "Zihniyetlerin değişmesi lazım. Bu anlamda TSE'den de daha hızlı bir tepkiyi bekliyoruz" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder