29 Haziran 2011 Çarşamba

İşine Kendi İşi Gibi Sahip Çıkacak Eleman

İşine Kendi İşi Gibi Sahip Çıkacak Eleman

Her işveren, işe kendi işi gibi sahip çıkacak birisini arar. Acaba böyle eleman nasıl bulunur? Hadi buldunuz diyelim; böyle elemanın işletmede kalması ve de işe sahip çıkması nasıl sağlanır, motivasyonu ne şekilde yüksek tutulur?
  • Yaptığı işi seveni bulmalısınız
İnsan, ancak sevdiği şeylere sahip çıkar. Bu nedenle, işine sahip çıkması için, kişi önce işini sevmelidir. Eğer aradığınız, işine sahip çıkacak birisi ise, bu kişi işini seven birisi olmalıdır. Kişinin işini sevmesinde işe nasıl baktığı çok önemlidir. Burda da en önemli şey, kişinin tutumudur. Nikahta keramet vardır, girince işe ısınır  dememelidir. Birisinin bilgi eksikliği ve davranışı bir noktaya kadar değiştirilebilir, iyileştirilebilir. Ama tutumunu, yaşama bakış açısını değiştirme olasılığı çok uzaktır. Bu nedenle, eleman seçerken önce kişinin tutumuna, işe karşı tutumuna bakılmalıdır.
  • Kişiye güvenmelisiniz ve güvendiğinizi göstermelisiniz
Eğer seçiminizi doğru yaptığınıza inanıyorsanız, güveniyorsanız, aldığınız kişiye de güvenmelisiniz. Evet,  kişiyi deneyebilirsiniz. Ama bu ömür boyu sürecek bir deneme olmamalıdır. Kişinin genel ve iş ahlâkında hiç bir kuşkunuz olmamalıdır. Kişiye bilgi ve beceri kapasitesi  sınırları dahilinde yapabileceği işlerin sorumluluğunu vermelisiniz. Sorumluluğunu  verdiğiniz işte de güvenmelisiniz. Güven konusu dijital bir konudur, 1 veya 0 mantığına göre çalışır. Bir kişiye ya güvenir, ya da güvenmezsiniz; ortası yoktur. Kişiye güvenmeli ve güvendiğinizi göstermelisiniz.
  • Sorumluluğu taşıyacak yetkiyi vermelisiniz
Kişi, kendi işinde tam yetkilidir. Başkalarına danışır, ama bir şey yapmak için başka birisinin onayını almaz. Eğer birisinin işine sahip çıkmasını bekliyorsanız, kendi işi gibi davranmasını istiyorsanız, o kişiyi yaptığı işin sahibi yapınız. Ona sorumluluğunu taşıyacak yetki veriniz. Kişi iş yaptıkça kendine güveni ve yetkinliği artacaktır. Bu durumda sorumluluğunu ve ona paralel olarak da yetkilerini artırabilirsiniz.
  • Kişiye adil olmalısınız
Kendi işinizi yaparken birisi size adil davranmazsa ne yaparsınız? "Kör Allah'a nasıl bakarsa, Allah da köre öyle bakar" deyip siz de ona adil davranmazsınız  veya onunla hiç  iş yapmazsınız. Bir işyerinde çalışan eleman da aynı mantıkla hareket eder. Eğer kişiye adil olmazsınız o da size adil olmaz, ya da sizinle iş yapmaz; kendisine başka yerler arar. Bu nedenle, elemanınızın sizi terk etmesini istemiyorsanız ücretten  kariyer yönetimine kadar insan kaynağının tüm uygulamalarında çalışanınıza adil olmalısınız.
  • Takdir etmelisiniz
İnsan kendi işini yaparken bir şekilde emeğinin semeresini görür, takdir edilir. Bu da , onu motive eder, gücüne güç katar. Örneğin, her parçanın sonunda  alkışlarla takdir edilen sanatçı, bir sonraki parçasını daha bir şevkle icra eder. Başarılı işadamı kâr hanesindeki rakamı görünce daha bir istekle koyulur işine. Çalışanınızın da işine dört elle sarılmasını, işine sahip çıkmasını bekliyorsanız, onu takdir ettiğinizi her fırsatta göstermelisiniz.

Sonuç
Bir işletmenin başarılı olması için her eleman işini hakkıyla yapmalıdır. Herkes işine kendi işi gibi dört elle sarılmalıdır. Ancak bunu sağlamada işverene/yöneticiye  de görev düşmektedir. İşte yukarıdaki reçete, bu konuda yapılması gerekenleri içermektedir; uygulanmasını şiddetle tavsiye ederim.

Dr. Uğur Tandoğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder