28 Temmuz 2012 Cumartesi



Mülakatınızın İyi Geçmesi İçin



Mülakat Sırasında Uymanız Gereken 7 Kural
Eğer büyük bir sıçrayış yapmak istiyorsanız- sizi gücün ve iş dünyasının merkezine yaklaştıracak bir sıçrayış- bir sonraki iş görüşmeniz bundan öncekilerden farklı olmalıdır. İşe alımda en başarılı kişi veya sizinle mülakat yapan kişi ne aradığını tam olarak bilir. Başarılarının devam etmesi için nasıl birine ihtiyaçları olduğunun farkındadırlar.

Öyleyse büyük maça hazır olduğunuzu nasıl kanıtlayacaksınız? Büyük bir oyuncu gibi düşünerek. İş görüşmesi karar verecek kişiyi etkilemek için en iyi şansınızdır ve başarılı olmak için uymanız gereken birkaç temel kural vardır. İşte size başarılı olmanızda yardımcı olacak tavsiyeler:

1.BÜYÜK RESMİ GÖRDÜĞÜNÜZÜ KANITLAYIN

İş görüşmesine çağırılan bütün adaylar iş hayatına özgü önemli bilgilere sahiptirler. Ancak daha fazla bilgiye sahip ve bu bilgileri nasıl kullanacağını bilen kişilerin şansı daha yüksektir. İşe alım uzmanları geniş bakmanın öneminin farkında olan kişileri tercih ederler.
Tavsiye
: Büyük resme giden yolları bildiğinizi ve onların önemini kavradığınızı ayrıca bu bilgilerinizi nasıl birleştirip kullanabileceğinizi gösterin

2.PATRONUN İLGİSİNİ ÇEKECEK NOKTALARI BULUN

Ödevinizi yapın ve başvurduğunuz şeyin sadece bir iş veya terfi olmadığının, aynı zamanda firmanın asıl yöneticisinin de bu konuda söz sahibi olduğunun farkına varın. Sizin patronunuzun kime rapor verdiğini ve patronunuzun patronunun ilgisini neler çeker biliyor musunuz?
Tavsiye
: Kendi bilgi birikiminizi konuşmanın bir parçası haline getirin. İş görüşmesi sırasında sadece başvurduğunuz pozisyonla ilgili değil, ayrıca firmanın genel işleyişiyle ilgili de bilgi sahibi olduğunuzu gösterin. Dikkat çeken bir soru sorun. Mesela: " Hindistan'daki pazarlama alanın büyütülme potansiyeli hakkında ne düşünüyorsunuz?"

3.ÇÖZÜM ÜRETİN

Uzman yöneticiler çözüm bulmada yaratıcı fikirler üretebilecek adayları tercih ederler. Sorunun detaylarını bildiğinizi göstermektense, bu soruna çözüm bulmada hazır olduğunuzu gösterin.
Tavsiye
: Geçmişte karşılaştığınız ve çözdüğünüz problemleri düşünün ve bu tip sorunlarla nasıl başa çıktığınızı anlatın.

4.CESAREETİNİZİ GÖSTERİN

Kiminle iş görüşmesi yapıyor olursanız olun, karşınızdaki kişi azimlidir ve sizin de öyle olmanız gerekir. Firmalar konuşmaktan çekinmeyen ve düşüncelerini açıkça dile getirebilen kişileri tercih eder. Başarılı bir iş görüşmesinin tek yolu kendinize güvenmektir.
Tavsiye
: Risk almaktan korkmadığınız ve bunun sonucunda başarılı bir değişikliğe imza attığınıza dair örnek vermeye hazırlıklı olun.

5.ANLAYIŞLI TARAFINIZI DA GÖSTERİN

Evet, kendinize güvenmeli ve fikirlerinizi desteklemelisiniz; ancak bazı zamanlarda katılmasanız bile anlayışla karşılayabileceğiniz ve destekleyeceğiniz durumlar olduğunu da göstermelisiniz.
Tavsiye
: Deneyimlerinizden yararlanarak rekabete açık olduğunuzu ve firmanın yararına olacak fikirleri savunabileceğinizi göstermelisiniz.
6.DİNLEYİN

Konuşmaktan çekinmediğinizi göstermek kadar, çok aşırı konuşmamanız da önemlidir. Karşınızdaki kişinin konuşmasını bölmeden dinlemeyi bildiğinizi gösterin.
Tavsiye
: Sizi başarılı bir dinleyici gibi gösterecek sorular sorun. Örneğin eğer size belirli bir durum karşısında ne yapacağınız sorulursa hemen cevap vermenin büyüsüne kapılmayın ve o durumla ilgili mantıklı sorular yöneltin.

7.POZİTİF OLUN

Eğer dünyadaki her yöneticinin nefret ettiği bir şey varsa, o da mızmız bir çalışandır. Unutmayın ki herkes takıma pozitif enerji ve gerçek girişkenlik getirecek birini işe almak ister. Sorunlar karşısında ürettiğiniz pozitif sorunlar ve takındığınız pozitif tutumun nasıl başarılı olduğuna dair örnek vermeye hazır olun.
Tavsiye: Sizi bunu yapmaya yönlendirseler de, eski yöneticinizle ilgili olumsuz bir yorumda bulunmayın.



10 Favori Mülakat Sorusu
İş arayan çoğu kişi iş görüşmeleri sırasında kendi alanlarıyla ilgili olmayan sorular nedeniyle zorluk yaşar. Ancak çoğu mülakat sorusu tahmin edilebilir niteliktedir. Aşağıdaki listeyi çalışıp cevaplarınızı hazırladığınız takdirde, tüm özgüveninizle mülakata hazır olacaksınız.


ZAYIF YÖNLERİNİZ NELERDİR?


Bu soru hepsi arasında en zorlu olanıdır. Zayıflıklarınızı minimum şekilde gösterip güçlü yönleriniz üzerinde odaklanın. Kişisel özelliklerinizden değil, profesyonel anlamda size yardımı dokunacak çalışmalarınızdan bahsedin.
Örneğin: " İletişim konusunda yeteneklerimi geliştirmek için daima çalışırım, hatta bu konuda bana çok yardımcı olan profesyonel gruplara bile katıldım.''


NİÇİN SİZİ İŞE ALMALIYIZ?


Deneyimlerinizi özetleyin.
Örneğin:" Son beş yılda finansal endüstri alanında kendimi çok geliştirdim ve çalıştığım firmaların tasarruflarını arttırdım. Sizin firmanızda da büyük değişiklikler yapabilir ve takımınız için harika bir üye olabilirim.".


NİÇİN BURADA ÇALIŞMAK İSTİYORSUNUZ?


İş görüşmesinde karşınızdaki kişi sizden sadece özgeçmişinizde bulunanları ve sadece açık bir pozisyon olduğu için onlarla çalışmak istediğinizi duymak istemez.
Örneğin: " İlkeleri benim değerlerimle uyuşan, çalışmaktan zevk alabileceğim birkaç ana firma belirledim ve siz de bu listemin en üstünde yer alıyorsunuz." gibi bir cevap çok daha etkili olur.


HEDEFLERİN NELERDİR?


Kısa vadeli, bütün geleceğinizi kapsamayan hedeflerinizden bahsetmeniz bu soruya verilecek en iyi cevap olur.
Örneğin:" Kısa vadede önü açık bir firmada işe başlamak istiyorum. Uzun vadede ise firmamın hedeflerine göre benim de hedeflerim değişebilir. Umarım ilerleyen yıllarda sorumluluk sahibi bir pozisyonda çalışabilirim.


ÖNCEKİ İŞİNİZDEN NİÇİN AYRILDINIZ VEYA AYRILIYORSUNUZ?


Eğer işsizseniz bu durumu pozitif göstermeye çalışın.
Örneğin:" Firmam üç kere çalışan sayısını azalttı. İlk ikisinde işten çıkarılmadım ancak üçüncüsünde çok büyük bir grupla beraber ben de işten çıkarıldım."
Eğer işten çıkarılmadıysanız bir sonraki işinizde ne aradığınız üzerinde durun.
Örneğin:" İki yılın ardından takım çalışmasına önem veren ve deneyimlerimi paylaşabileceğim bir firmada çalışma kararı aldım."


EN SON NE ZAMAN İŞİNİZDEN ÇOK KEYİF ALDINIZ?


İşveren sizi nelerin motive ettiğini bilmek ister. Eğer bu soruya bir örnekle cevap verebilirseniz, işverenin öncelikleriniz hakkında daha fazla bilgisi olur.
Örneğin:" En son işimden çok keyif alıyordum; çünkü direk müşterilerle ve onların sorunlarıyla ilgileniyordum ve bu benim için çalışmanın en güzel yanı."


DİĞER ADAYLARIN YAPAMAYACAĞI NE YAPABİLİRSİNİZ?


Sizi eşsiz kılan şey nedir? Bu soru deneyimlerinizi, yeteneklerinizi ve kişisel özelliklerinizi değerlendirmek amacıyla sorulur. Az ve öz cevap verin.
Örneğin:" Teknik konularda çok geniş bilgiye sahibim ayrıca müşterilerle çok güçlü ilişkiler kurabilirim. Bunlar da beni hem teknik, hem de sosyal açıdan çok başarılı kılar."


ESKİ PATRONUNUZUN HAKKINIZDA SÖYLEDİĞİ 3 POZİTİF ŞEY NEDİR?


Bu soru sayesinde eski performansınız rahatlıkla değerlendirilebilir. Başkalarının cümlelerini kullanmak kendinizi övmenin en harika yoludur.
Örneğin:" Eski patronum, sahip olduğu en iyi tasarımcının ben olduğumu, bana çok güvendiğini ve hassasiyetimi sevdiğini söylerdi."


MAAŞ BEKLENTİNİZ NEDİR?


İşverenin sizden bir maaş belirlemiş olması sizin için bir avantajdır. Kendi alanınızdaki ortalama maaş miktarı ile ilgili bilgi sahibi olun.
Cevabınız "Eğer işe alınırsam uygun bir miktar konusunda anlaşabileceğimize eminim. Benim özgeçmişime sahip birine normal koşullarda ne kadar maaş veriyorsunuz?


EĞER BİR HAYVAN OLSAYDINIZ, NE OLMAK İSTERDİNİZ?


İşverenler bu tip bir psikolojik soruyu hızlı cevap verip veremediğinizi görmek için sorarlar. Eğer ''tavşan'' derseniz, pasif bir kişi olduğunuz izlenimi yaratırsınız. Eğer "aslan" derseniz, agresif görünürsünüz. İşe alınmanız için nasıl bir kişiliğe sahip olmanız gerekiyor? Ve nasıl bir izlenim bırakmak istersiniz?



Mülakatınızın İyi Geçmesi İçin 4 Yöntem

Harika bir özgeçmişiniz var, mükemmel bir önyazı yazdınız ve çok önemli bir mülakat için çağrıldınız. Tek bir pozisyon için 500’den fazla kişinin başvurduğunu ve gerekli vasıflara sahip olan adaylarla birkaç gün boyunca mülakat yapacaklarını biliyorsunuz. Kendinizi bu rekabet ortamında farklı kılmak için ne yapabilirsiniz?


Mülakat becerileri, görüşmecilerin sorabileceği sorular ve mülakatta kaçınmanız gereken hatalar hakkında birçok makale vardır. Bunlar yararlı olsa da rekabet bugün içinde bulunduğunuz kadar sert olduğunda fark edilmeniz gerekir. İşte size bunu başarmanıza yardım edecek birkaç ipucu.


Araştırma YapınFirma hakkında bilgi edinin. Son yıllık raporlarının ya da haber bültenlerinin bir kopyasını edinin. Website’lerini ziyaret ederek firmanın misyonunu ve müşterilerini öğrenin.


Yönetim kadrosunda ve en üst düzey mevkilerde kimlerin olduğunu öğrenin. Tabii bu, firmanın hacmine göre çeşitlilik gösterir. Eğer büyük bir holding ise mülakatına gireceğiniz departmanla ilgili olabildiğince çok şey öğrenin.


Eğer mümkünse mülakat zamanını belirlemek için aradıklarında görüşmecinin kim olacağını sorun. Bu kişiyi Google ile araştırın. Böylece onları daha kolay hatırlarsınız, ayrıca ne yaptıklarını bilirseniz, mülakatta sorulacak sorulara daha bilinçli cevaplar verebilirsiniz.


Küçük bir firmanın mülakatına gidecekseniz, eğer mümkünse İnsan Kaynakları ekibini araştırın. Eğer mülakattaki görüşmeciniz işi alırsanız kendisi için çalışıyor olacağınız yöneticiyse, Google ile o kişi hakkında bilgi edinin. Ortak noktalarınız olduğunu keşfedebilirsiniz ve görüşmeci hakkında önceden bilgi sahibi olursanız bu bilgilerden mülakat sırasında yararlanabilirsiniz.


Bu firma için çalışan ya da onlarla iş yapmış birilerini biliyor musunuz? Bu kişilere firma hakkında ve özellikle görüşmeci hakkında sorular sorun. Kendi mülakatları hakkında bilgi edinin.


HazırlanınDaha önce özgeçmişinizde okumadıkları öğeler kullanarak, firmanın misyonu ve hedeflerinden örnekler vererek kendiniz hakkında bilgi vermeye hazır olun.


Örneğin; basın bülteni yazıyor olacaksanız yazılarınız hakkında örnekler verin. Teknik departmana katılacaksanız yanınızda eski çalışmalarınız, patentleriniz ve araştırmalarınızdan oluşan bir özet ve liste götürün. Pazarlama departmanında katılacaksanız, daha önce üzerinde çalıştığınız büyük pazarlama aktivitesiyle ilgili bir örnek verin. Eğer üniversiteden yeni mezun olmuşsanız ve bu ilk işiniz olacaksa liderlikle, önemli aktivitelerle, takdir belgeleriyle ve katıldığınız organizasyonlarla ilgili örnekler verin.


Hazırladığınız bu dosyayı mülakat sırasında çantanızdan bile çıkartmayabilirsiniz ancak bu şekilde hazırlanmanız, sorulacak sorulara da hazır olmanızı sağlar.


Şu gibi sorulara cevap vereceksiniz:
  • Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
  • Hedefleriniz nelerdir?
  • Neden bu işe girmek istiyorsunuz?
Vermek istediğiniz mesajı içeren cevaplar hazırlayın ancak cevapları kelime kelime ezberlemeyin. Doğal ve ilgili olmalısınız.

Kendi Çarpıcı Sorularınızı Hazırlayın

Unutmayın: Onların sizin hakkınızda bir bilgi sahibi olmaya çalışması gibi siz de onlar hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorsunuz. Rahatlayın, dinleyin ve kendi hazırladığınız soruları sorun.


Sorulabilecek bazı güzel sorular:


Sizce ideal bir aday nasıl olmalıdır?
Kendinizi bu sorunun cevabıyla kıyaslamaya hazır olun. (Bu pozisyon için yayınlanmış bir ilan varsa, bazı ideal becerileri içeriyor olabilir, böylece cevabınızı önceden hazırlayabilirsiniz).


Bu pozisyondaki kişinin başa çıkması gereken başlıca zorluklar nelerdir?
Bu zorluklardan bahsettikten sonra size bunlarla nasıl başa çıkacağınızı da soracaklardır. Bu durumda “Şimdiye kadar neler denediniz ve nasıl sonuçlar aldınız?” diye sorabilirsiniz. Bu şekilde soru-cevap alışverişi yapmanız sizi diğer adaylardan ayıracaktır.


Bazı temel bilgileri sorun.
Mülakat bir yöneticilik ya da liderlik pozisyonu içinse bütçenin ne olacağını sorun. Pazarlama pozisyonu içinse müşterilerinin kim olduğunu ve en başarılı pazarlama kampanyalarının hangileri olduğunu sorun.


Soru sürecinde onları bilginiz, ilgili olmanız ve enerjiniz ile ETKİLEYEBİLİRSİNİZ. Bu sürecin tadını çıkarın! Gerçekten firmaya dahilmişsiniz ve o zamana kadar bu sorunların üstesinde gelmeye çalışıyormuşsunuz gibi davranın ve kısa süre içinde onları etkileyin.


Birçok aday kendilerine sorulacak sorular üzerine çok zaman harcar ve kendi sormaları gereken soruları unuturlar. Soru sorarak görüşmenin gidişatını üstünlüğünüz olan alana doğru yönlendirebilirsiniz ve hazırladığınız çarpıcı sorularla diğer adaylardan ileride olursunuz.
Not BırakınGitmeden önce 30 saniye kadar bir teşekkür konuşması yapın – onlara ayırdıkları zaman için teşekkür edin, başarılarında bir katkınız olmasını istediğinizi söyleyin ve neden sizi seçmeleri gerektiğini tekrarlayın.


Ayrıca sonuçları ne zaman öğrenebileceğinizi sorabilirsiniz.


Son olarak ertesi gün bir teşekkür notu göndermeniz çok önemlidir. (Bu notu e-posta ile göndermek en iyisi olacaktır.) Ayırdıkları zaman için teşekkür edin. Mülakatta geçen bazı önemli noktalara değinerek e-postayı kişiselleştirin.



En Zorlu 15 Mülakat Sorusu ve Cevapları

1-NİÇİN BU ALANDA ÇALIŞMAK İSTİYORSUNUZ?
YANLIŞ CEVAP:
''Alışveriş yapmayı çok severim, çocukken bile saatlerce katalogları incelerdim.''
Sizi işe alacak yetkili için neyi sevip sevmediğiniz hiç önemli değildir. Belli bir alandaki geçmişinizi ve varsa başarı öykülerinizi anlatmaya odaklanın.
DOĞRU CEVAP:
''Alışveriş yapmayı her zaman sevdim ama bir mağazada çalıştığımdan beri benim ilgimi çeken asıl kısım işin pazarlama kısmı oldu. Çalıştığım yerde ürettiğimiz kıyafetler çok kaliteliydi ama düzenli bir satışımız yoktu. Bu yüzden bir işletmeciyle pazarlama stratejileri üzerine çalıştım ve satışlarımız ilk yılda %25 arttı. Bu endüstri dalında başarılı olmak çok harika bir histi ve kendimi ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasına adadım.''
2- BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDİN
YANLIŞ CEVAP:
''Michigan Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden geçen yıl mezun oldum ama biyolojinin benim ilgi alanım olmadığının farkına vardım. Böylece başka bir alanda ilk işimi buldum ve satış departmanında işe başladım. Daha sonra bir hukuk firmasının mali işleriyle ilgilendim. Son olarak da birkaç aylık bir tatil arasından sonra tekrar pazarlama dalında çalışmak istedim ve işte daha rekabete açık bir pozisyon için buradayım.''
Kendiniz hakkında kronolojik bir sıralama vermektense, güçlü yanlarınız üzerinde durun ve başvurduğunuz pozisyona uygun olarak örneklerle, bu alandaki başarılarınızı kanıtlayın.
DOĞRU CEVAP:
''Çok güçlü iletişim kurabilen biriyimdir. Satış departmanında iki yıl çalışmak kendime olan güvenimi arttırdı ve müşterinin güvenini kazanmanın önemini kavrattı. Ayrıca bu işte gerçekten başarılı olabileceğimi anladım. Son işimde firma için müşterilerinin devamlılığını sağlama ve yeni müşteriler bulabilmek adına bir mektup stratejisi belirledim. Bunun sonucunda firmanın karı 2 yılda %10 artış gösterdi. Ek olarak, firmaların daha iyi pazarlama olanakları bulmak adına internet ortamından nasıl yararlanabileceğine dair yeni fikirler üzerinde çalışıyorum ve bu fikirleri seve seve sizin için hayat geçirebilirim.''
3- ESKİ PATRONUNUZ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
YANLIŞ CEVAP:
''Gerçekten yeteneksiz biriydi ve onunla çalışmak bir kabus gibiydi ki bu yüzden işten ayrıldım.''
Unutmayın ki eğer işe alınırsanız bunları anlattığınız kişi bir gün patronunuz olabilir. İşe alacakları birinden isteyebilecekleri son şey büyük ihtimalle ağzının bozuk olmasıdır. Eski patronunuzdan kötü bahsetmektense, pozitif yaklaşın ve ondan ne öğrendiğinize odaklanın.(gerçekte ne kadar kötü biri olsa bile)
DOĞRU CEVAP:
''Eski patronum işlerin zamanında bitirilmesi konusunda çok hassastı ve bu konuya her şeyden çok önem verirdi. Onun bu tutumu beni daha çok çalışmaya itti ve işlerin zamanında bitirilmesinin önemini kavramamı sağladı.''
4- NİÇİN ŞİMDİKİ İŞİNİZDEN AYRILMAK İSTİYORSUNUZ?
YANLIŞ CEVAP:
''Patronuma ve yaptığım işe katlanamıyorum.''
Yaptığınız işle ve patronunuzla ilgili kötü konuşmamanız gerektiğini tekrar hatırlayın ve olumlu yönler üzerinde durun.
DOĞRU CEVAP:
''Şu anki rolümden çok şey öğrendim, ama şimdi sınırlarımı genişletmek ve yeni yetenekler kazanmak için, potansiyeli olduğunu düşündüğüm yeni bir iş arıyorum.''
5- 5 YIL İÇİNDE KENDİNİZİ NEREDE GÖRÜYORSUNUZ?
YANLIŞ CEVAP:
''Miami'de bir plajda rahatlarken'' veya ''sizin firmanızda çalışırken.''
Bu soru için gerçekten doğru bir cevap yoktur ama karşınızdaki kişi sizden amaçlarınızı, kariyeriniz doğrultusundaki planlarınızı ve kendinizi onun şirketine adayıp adamayacağınızı duymak ister. Yani hayallerinizi anlatmaktan veya esprili olmaya çalışmaktansa, onlara eylemlerinizdeki kararlılığınızı ve sorumluluklarınızın bilincine sahip olduğunuzu gösterin.
DOĞRU CEVAP:
''Beş yıl içinde bu iş dalında daha donanımlı hale gelmeyi istiyorum. Ayrıca insanlarla birlikte çalışmayı çok seviyorum ve firmada iletişim becerilerimi ve iş hakkındaki bilgilerimi daha verimli kullanabileceğim bir yönetici pozisyonunda çalışmayı hedefliyorum.''
6- EN BÜYÜK ZAYIFLIĞINIZ NEDİR?
YANLIŞ CEVAP:
''Çok çalışmayı sevmem'' veya ''Sarışın olmak.''
Bu soru pozitif bir etki bırakmak için çok büyük bir fırsattır. Ama soruya bir klişeyle veya gereksiz bir şakayla cevap vermek yerine üstesinden geldiğiniz bir zayıflığınızı örnek gösterebilirsiniz.
DOĞRU CEVAP:
''Topluluk karşısında konuşma yaparken kendimi hiç rahat hissedemezdim ve bu sizin de bildiğiniz gibi iş alanında benim için büyük bir engeldi. Bunun büyük bir sorun olduğunu fark ettikten sonra eski patronuma bu konuda bir kurs almak istediğimi belirttim ve bir kursa kaydoldum. Bunun sonucunda bu engelin üstesinden geldim. O zamandan beri çok önemli yöneticiler karşısında birçok sunum yaptım ve gayet başarılı oldum. Bu işi yapmayı hala sevmiyorum ama kimse başarısız olduğumu söyleyemez.
7-MAAŞ KONUSUNDA BEKLENTİLERİNİZ NEDİR?
YANLIŞ CEVAP:
''Bundan önceki işimde 35 bin dolar civarında kazanıyordum, yani artık 40 dolar civarı bir beklentim var.''
Kesin rakamlar vermekten kaçınmalısınız. Maaş konusunda pazarlık etmeye çalışırsanız işi kaybedersiniz. Beklentinizin para değil iş olduğunu defalarca tekrarlayın. Eğer bir miktar belirtmek zorundaysanız çalıştığınız konum ve yaşadığınız şehre bağlı geniş tabanlı bir miktar belirtin.
DOĞRU CEVAP:
''Kazanacağım paradan çok çalışacağım konumla ilgileniyorum. Beş yıllık tecrübelerim dahilinde çalışacağım konuma uygun bir maaş beklentisi içerisindeyim. Ayrıca bu şehirde yaşamanın yüksek maliyeti göz önünde bulundurularak belirlenen adil bir maaş benim için uygun olacaktır.''
8-NİÇİN SİZİ İŞE ALMALIYIZ?
YANLIŞ CEVAP:
''Çünkü bu iş için en uygun aday benim.''
Güzel bir cevap sizin özelliklerinizi ve sizi neyin özel yaptığını vurgular.
DOĞRU CEVAP:
''On yıl boyunca yönetici asistanlığı yaptım ve patronum sıkça ben olmadan işlerinin çok zor olacağını vurgulardı. Ayrıca bilgisayar eğitimi almaya da zaman ayırdım ve Excel konusundan çok ilerleme kaydettim ki bu da çok daha hızlı çalışabileceğim anlamına geliyor. Patronumun benden beklediklerinden çok daha fazlasını yapmaya gayret ederim ve çoğu kişi için iyi olan benim için asla yeteri kadar iyi değildir.''
9-EN BÜYÜK BAŞARISIZLIĞIN NEYDİ? VE BUNDAN NE ÖĞRENDİN?
YANLIŞ CEVAP:
''Hukuk fakültesini bitiremedim ve o günden beri sadece zor olduğu için bir şeyden vazgeçmenin ne kadar büyük bir hata olduğunu biliyorum.''
Aslına bakarsanız sizi gerçekten başarısız gösterebilecek bir pişmanlığınızı vurgulamak zorunda değilsiniz. Bunun yerine daha önemsiz bir başarısızlığınız üzerinde durun ve ondan çıkardığınız dersi belirtin.
DOĞRU CEVAP:
'' Üniversitedeyken ders programımı tamamlamak için sanat dersi aldım. Ama o dersi pek ciddiye almadım, mühendislik derslerimle kıyaslayınca parkta bomboş yürümek kadar kolay görünüyordu. Dönem ortasında düşen notlarımdan anladım ki eğer bu dersi geçemezsem bursumu bile kaybedebilirim. Dönemin geri kalanında bu ders için çok çalıştım ve yeterli bir not almayı başardım. Sonra anladım ki yaptığım şey ne olursa olsun, en iyisini tüm gücümle yapmalıyım aksi halde emek harcadığım onca şey boşa gider.''
10-ÇALIŞMADAN GEÇİRDİĞİN ZAMANI NASIL AÇIKLAYABİLİRSİN?
YANLIŞ CEVAP:
'' Çalışmaktan çok yorulmuştum, bu yüzden bir molaya ihtiyacım vardı'' veya ''İş bulamadım.''
İşsiz geçirilen dönemleri açıklamak daima zordur. Tembel biri veya işe alınmaması gereken biri izlenimi vermek istemiyorsanız işsizliğinizi sizin seçtiğiniz bir ve mantıklı bir sebepten kaynaklandığı göstermenin bir yolunu bulmalısınız.
DOĞRU CEVAP:
''İşim benim için çok önemlidir. Önüme çıkan ilk teklifi beni mutsuz etme ihtimali olmasına rağmen kabul etmektense, doğru iş için, doğru kararı verebilmek adına, doğru zamanı bekledim.''
11. HANGİ ŞARTLARDA İŞİNİZ SİZİ MUTLU EDER?
YANLIŞ CEVAP:


"İşimi iyi yaptığım zamanlar aldığım övgüler beni çok mutlu eder.”
Belirsiz cevaplar vermektense, iyi olduğunuz, zevk aldığınız ve bu işle bağlantısı olan durumlardan bahsedin. Bu soru ilgi alanınızı belirtmek, bu işe ne kadar uygun olduğunuzu göstermek ve istekli olduğunuzu kanıtlamak için bir fırsat olabilir.


DOĞRU CEVAP:


Ben insanlarla beraber olduğum, müşterilerle ilgilendiğim ve onlara sağlanabilecek en iyi olanakları sağlayıp onları memnun edebildiğim sürece mutluyumdur. Bu benim için çalışmanın en iyi yanıdır ve bu nedenle daha iyi bir konumda müşterilerle daha iyi bir iletişim kurabileceğim için sizinle çalışmak istiyorum
12-İŞİNİZİN EN AZ SEVDİĞİNİZ YANI NEDİR?
YANLIŞ CEVAP:


"İstikrarsız, başarısızlık getirebilecek işleri sevmem.”
Eski işinizin ekonomik, siyasal ve kültürel durumuyla ilgili yorumlar yapmaktan kaçının. Bu tip yorumlar ne kadar doğru olursa olsun üzerinizde negatif bir izlenim bırakacaktır. Ayrıca yeni işinizde sahip olabileceğiniz konumun işlevleriyle ilgili hoşlanmadığınız bir durum varsa bu tip yorumlar da yapmayın.
DOĞRU CEVAP:
“Eski işime dair nefret ettiğim bir durum söz konusu olmasa da, işimin hoşlanmadığım bazı yönleri vardı. Eski konumumda haftada en az iki kere seyahat etmem gerekiyordu. Seyahat etmeyi her ne kadar çok sevsem de, ayda iki seyahat bazen çok yorucu olabiliyordu. Bu sebepten dolayı kendime iş harici pek fazla vakit ayıramıyordum. Yine aynı konumda çalışacak olsam da, daha az seyahat etmeyi tercih ederim.”
13. İŞ ARKADAŞLARINIZLA YAŞADIĞINIZ BİR PROBLEMDEN BAHSEDİN
YANLIŞ CEVAP:


"Çevremdekilerle hep iyi geçinirim dolayısıyla hiçbir iş arkadaşımla problem yaşamadım.”
Firmalar bu tip kaçak cevaplardan hoşlanmazlar. Ayrıca büyük ihtimalle yalan söylediğinizi düşünürler. Gerçek olabilecek bir örnek verin ve onu kendi lehinize çevirin


DOĞRU CEVAP:


“Bir kaç tane hemşire arkadaşımla vardiya sırasının kimde olduğu ve çocuk hastaların aileleriyle konuşmanın kimin görevi olduğuna dair bir anlaşmazlık yaşamıştım. Kişiliklerimiz uyuşmuyordu. Tartışmadan üç ay sonra, arkadaşlarımdan birine beraber öğle yemeği yemeyi teklif ettim. Yemek boyunca aramızdaki farklılıklardan ve niçin anlaşamadığımızdan bahsettik Bu konuşma aramızdaki sorunların çoğunu çözdü. Daha farklı iletişim kurmaya ve beraber iyi çalışabilmeye başladık. Bence konuşmak sorunlarınızı çözmenizin en etkili yoludur.

14. NELER SİZİ MOTİVE EDER?

YANLIŞ CEVAP:


“İşimi iyi yaptığım zamanlar ödüllendirilmek.”
Bu yanlış bir cevap değildir ancak önemli bir fırsatı kaçırmanıza sebep olur. Bu soru iyi özellikleriniz üstünde durmanız, karakteriniz hakkında daha ayrıntılı bilgiler vermek için önemli bir fırsattır. Bu yüzden genel ve içi boş cevaplar vermektense, örneklerle kendinizi açıklamayı denemelisiniz.


DOĞRU CEVAP:


“Son işimde daima zor geçen teslim tarihlerindeki rekabet beni çok motive ederdi. Ürünlerin teslimini tam zamanında yapma konusunda %100 başarılı olmak zorundaydım. Bu işin çok hızlı yapılması gerektiğini ve zor olacağını bilmeme rağmen, yaşanan rekabetten çok hoşlanırdım.''
15-ARKADAŞLARINIZ SİZİ NASIL TARİF EDER?
YANLIŞ CEVAP:


"Gerçekten çok iyi bir dinleyiciyimdir.”
İyi bir dinleyici olmak çok önemli bir özellik olmasına rağmen, işvereniniz büyük bir ihtimalle bunu umursamayacaktır. Seni büyük bir ihtimalle omzunda ağlamak için işe almıyorlardır. Cevapların başvurduğun pozisyonda başarılı olabileceğini destekler nitelikte ve kendine özgü olmalıdır. Eğer isterseniz örnek verebilirsiniz.


DOĞRU CEVAP:


“Arkadaşlarım beni büyük bir ihtimalle çok hırslı olarak tanımlayacaktır. İstediğimi elde edene kadar asla geri adım atmam. Program geliştirici olarak çalıştığım dönemde teknoloji konferansı için konuşmacılara götürdüğüm tekliflerden tek tek ret cevabı aldım. Ancak gerçekten büyük oynamak istiyordum ve “hayır”ı bir cevap olarak asla kabul etmedim. Hepsine ve yeni kişilere tekrar tekrar teklif götürdükten sonra konferansın katılımı planladığımın iki katına çıktı. Birçok kişi bir kez hayır dedikten sonra cevabını değiştirmez ama bunu kabullenmek benim doğamda yok. Bir şeyin mümkün olduğunu bildiğim sürece başarana kadar denemeye devam ederim.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder