12 Ekim 2011 Çarşamba

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş./Türk Eximbank'ın Kuruluş Amacı, Yapısı, Faaliyetleri ve İhracata Yönelik Sağladığı Destekler Nelerdir?

EXİMBANK
Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş./Türk Eximbank, 31 Mart 1987 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 3332 sayılı Kanun'un verdiği yetkiye istinaden, 21 Ağustos 1987 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 87/11914 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur.
Ortaklık Yapısı
Hisseler (A) ve (B) grubu olmak üzere iki gruptan oluşur:
(A) grubu hisseler Hazine'ye ait olup, sermayenin en az \%51 'ini teşkil eder.
(B) grubu hisseler sermayenin \% 49'unu teşkil etmekte olup, Hazine'ce kamu ve özel sektör bankaları ve benzeri finansman kuruluşları ile sigorta şirketlerine ve diğer gerçek ve tüzel kişilere devredilebilir.
Kuruluş Amacı
Banka'nın amacı; ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması, girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ve yurt dışında faaliyet .gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence sağlanması, yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat veya döviz kazandırma maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesidir.
Faaliyetleri
  • Mal ve hizmet ihracatını, sevk öncesi ve sonrası aşamalarında kısa, orta ve uzun vadeli alıcı ve / veya satıcı kredileri ve diğer krediler ile finanse eder.
  • İhracatın finansmanı amacıyla, ihracatçıların yurt içi ve yurt dışı banka ve finans kurumlarından sağlayacakları krediler için garantiler verir.
  • Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ile dış yatırımların geliştirilmesi için kredi açar, finansmanına katılır, sigorta ve garanti sağlar.
  • Mal ve hizmet ihracatında, ihracatçıların ticari ve siyasi riskler nedeniyle ortaya çıkabilecek zararlarını teminat altına almak ve ihracatçılara bu konuda güvenceler sağlamak suretiyle ihracatı teşvik etmek üzere ihracat kredi sigortası yapar, garanti verir.
  • Yurt içi ve yurt dışı bankalara ve finans kurumlarına ihracata yönelik krediler açar, garantiler verir.
Destekleri

a)KISA VADELİ İHRACAT KREDİ PROGRAMLARI

Türk Eximbank ihracatçı ve ihracat bağlantılı mal üreten imalatçı firmalara, özellikle ihracata hazırlık döneminde finansman gereksinimlerinin karşılanması amacıyla, kısa vadeli ihracat kredileri tahsis etmektedir. Bu krediler TL ve döviz cinsinden, bankalar aracılığıyla veya doğrudan Türk Eximbank tarafından firmalara kullandırılmaktadır.
Kredi Çeşitleri; 
  1. Sevk Öncesi İhracat Kredileri (TL/Döviz)
  2. Sevk Öncesi Reeskont Kredisi
  3. Dış Ticaret Şirketleri İhracat Kredileri
  4. İhracata Hazırlık Kredileri (TL/Döviz)
  5. KOBİ İhracata Hazırlık Kredileri (TL/Döviz)
  6. Kısa Vadeli İhracat Alacakları İskonto Programı
B)ORTA VE UZUN VADELİ KREDİ PROGRAMLARI 
Türk Eximbank, ihracatçıları ve yurt dışında yatırım yapan müteşebbisleri özellikli kredi programları ile de desteklemektedir. Sözkonusu kredi programları, standart kredi ve garanti programlarının dışında kalan, ancak bunları tamamlayıcı nitelikteki programlardır. 
  1. Özellikli İhracat Kredisi,
  2. Gemi İnşa ve İhracatı Finansman Programı,
  3. Yurt Dışı Mağazalar Yatırım Kredisi,
  4. Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetlerine Yönelik Teminat Mektubu Prg,
  5. Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi.
C)DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET VE FAALİYETLER İLE DÜNYA BANKASI VE  AVRUPA YATIRIM BANKASI KAYNAKLI KREDİ PROGRAMLARI 
  1. Uluslararası Nakliyat Pazarlama Krd.
  2. Turizm Kredisi
  3. Döviz Kazandırıcı Hizmetler Kredisi
  4. Yurt Dışı Fuar Katılım Kredisi
  5. Dünya Bankası Kaynaklı Krd.
  6. İhracata Dönük Üretim Fin. Krd.
  7. AYB Kaynaklı Yatırım Kredisi
D)İHRACAT KREDİ SİGORTASI VE ÜLKE KREDİ/GARANTİ PROGRAMLARI
Türk Eximbank, Türkiye'nin dış politikası ve ekonomik hedefleri çerçevesinde önem arzeden ülkelerle kalıcı ve uzun süreli ilişkilerin tesis edilebilmesine hizmet etmek amacıyla, bu ülkelerde Türk yüklenicileri tarafından gerçekleştirilecek projelere Ülke Kredi/Garanti Programı çerçevesinde finansman desteği sağlamaktadır.
  1. Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigor.
  2. Orta ve Uzun Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programları
  3. Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektuplarının Haksız Nakte Çevrilme Sigorta Programı
  4. Ülke Kredi ve Garanti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder