29 Ekim 2011 Cumartesi

HIZLI EKONOMİNİN HIZINA GENÇLER YETİŞİYOR

Ekonomi piyasalarında dengeler artık gün içinde bile defalarca değişebilir. Hızlı ekonomiyi yakından takip etmek isteyen şirketlerin tericihi ise genç yöneticilerden yana. Bu da yöneticilerin ortalama yaşının giderek gençleşmesine neden olan bir gelişme.

HIZLI EKONOMİYE GENÇ YÖNETİCİ

Ekonomide yaşanan hızlı değişim, yönetici kademelerinin gençleşmesine neden oluyor. Uzmanlara göre artık orta yaş üstü değil, 35 - 40 yaş aralığındaki genç yöneticiler revaçta...

Şirketler ekonomideki hızlı değişime genç yöneticilerin ayak uydurabilecekleri kanaatiyle beyin takımını gençleştiriyor. Uzmanlara göre genç yönetici bulmak sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Çünkü bir yöneticinin deneyim kazanabilmesi için en az 10 yıl gerekiyor. Üstelik beyin avcılarına göre Türkiye gibi hızlı büyüme trendi gösteren ekonomilerde talebi karşılayabilecek kadar fazla yönetici bulmak da giderek zorlaşıyor. Hızla artan talebe aynı oranda arz olmayınca şirketler alternatif çözüm arayışına giriyor. Bunlardan en yaygın olanı da yurt dışından yönetici ithal etmek. Bu durumun Türkiye’nin büyümesine paralel olarak yaklaşık 10 yıl daha devam edeceği görüşünde olan Data Expert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya, yönetici ithalatına alternatif olarak potansiyeli yüksek ancak yeterli deneyime sahip olmayan 40 yaş altındaki yöneticileri gösteriyor. "Bu trend sadece ülkemizde değil dünya genelinde de benzer şekilde gerçekleşiyor" diyen Altunkaya’ya göre bunun tek sebebi istenilen nitelikte ve deneyimde insan bulamamak değil, bazı durumlarda firmaların taleplerinin de bu yönde gelişmesi.

Telekomünikasyon gençleri istiyor
Bazı durumlarda orta yaş ve üzerinde olan yöneticiler bu koltuklar için ideal adaylar olmaktan çıkıp daha dezavantajlı hale dönüşebiliyorlar. Bunun sebebini de sektörün ve firmanın iş yapma stili olarak açıklıyor Altunkaya. "Eğer gençlere satış yapıyorsanız, genç insanları bünyenize katmak size rekabet avantajı sağlayacaktır" diyen Altunkaya, bu eğilimin pazarlama sektöründe ağırlıklı olduğu görüşünde. Finans, operasyon, üretim fonksiyonundan farklı olarak pazarlamada da her gün yenilikçi fikirler getirmek gerekiyor. Şirketlerin bunu sağlayabilmek için gençleri daha iyi anlayan ve onlar gibi hareket edebilen genç yöneticilerle yol alma eğiliminde olduğunu söylüyor Altunkaya. Genç yöneticilerin tercih edildiği sektörlerin başında e-perakendecilik gibi tümüyle internet bağımlı hareket eden sektörler geliyor. Bu tarz çalışan firmalarda en tepeden başlayarak yöneticilerin büyük kısmının oldukça genç olduğunu belirten Yasin Altunkaya, telekomünikasyon sektöründe de çok sayıda genç yönetici istihdam edildiğini anlatıyor: " Uluslararası bir telekomünikasyon şirketi için gerçekleştirdiğimiz yönetici araştırması çalışmasında 35-40 yaş aralığında bir yöneticiyi aday olarak sunduğumuzda ’oldukça yaşlı’ cevabını aldık. Bu başta bize şaşırtıcı geldi ancak dinamikleri düşündüğümüzde firmaya hak verdik" diyor.

Maceracı şirketlere birebir
Bugün firmaların yönetim koltuklarında bulunan yöneticilerin yaklaşık yüzde 30’u, 40 yaş altı yöneticilerden oluşuyor. Firmaların genç yöneticilerle çalışmak istemesinin diğer bir sebebini gençlerin rakiplerine göre daha hızlı aksiyon alabilmesi olarak açıklayan Altunkaya, risk almaktan çekinmeyen gençlerin firmaya katkısının daha hızlı sonuç verdiği görüşünde. İş hayatında genç yöneticilerin sayısı hızla artarken, gençlerle yola çıkmak her zaman başarı getirmiyor. Altunkaya bu durumu ise şöyle açıklıyor: "Orta yaşın üstündekilerin aksine genç yöneticiler, yönetimdeki karmaşık yapıyı anlamakta bazen güçlük çekiyor. Bu durum da deneyimle paralel gelişiyor."

Yaşa hürmet sorunu
Genç yöneticilerin dezavantajlarından biri yaşa gösterilen saygıda ortaya çıkıyor. "Firma içi ve dışarıdaki ilişkilerde genç yöneticiler, orta yaş üstü yöneticilerin aksine daha az ciddiye alınıyor. Aslında hiçbir mantığa dayanmayan bu yaklaşım Türk kültürünün etkisiyle bu yönde gelişmiş" diyen Altunkaya’ya göre bu yaklaşım yavaş yavaş değişmeye başladı. "Muhtemelen önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte bunun giderek azaldığını gözlemleyeceğiz" diyor Altunkaya. Orta yaş üzerinde olan yöneticiler koltuklarını gençlere bırakırken genel beklenti, onların yeni yaklaşımlar getirmesi ve firmanın iş yapma stilini değiştirmesi yönünde. Bu da koltuğu devralan gençlerin işini zorlaştırıyor. Bu güne kadar deneyimiyle firmayı oldukça başarılı bir şekilde yönetmiş olan orta yaş üstü halefinden koltuğu devralan genç yönetici, bu zorunluluğun ağırlığını taşıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder