1 Temmuz 2011 Cuma

Bir işletmenin en önemli sermayesi beşeri sermayedir

Bir işletmenin en önemli sermayesi beşeri sermayedir

Gallup'un araştırması
Ünlü araştırma şirketi Gallup'un 25 yıl kadar süren bir araştırması vardır. Bu araştırmada 1 milyon üstünde kişi ile görüşülmüş ve toplanan veriler kapsamlı istatistiksel analizlerden geçirilmiş. Bu analizler sonucu çalışanlara sorulacak 12 soru ortaya çıkmış. Bu 12 önemli soru, bir işyerinin yetenekli kişileri çekmek, elde tutmak, motive etmek ve geliştirmek konusundaki gücünü ölçmede kullanılıyor. Bu sorular şöyle:                 
1- İşte benden ne beklendiğini biliyor muyum?
2- İşimi doğru yapmam için gerekli malzeme ve araca sahip miyim?
3- Yaptığım en iyi şeyi yapma fırsatına sahip miyim?
4- Geçtiğimiz 7 gün içinde yaptığım bir iş için takdir aldım mı?
5- Amirim veya işteki bir kişi bana bir insan olarak değer veriyor mu?
6- İşyerinde bir kişi beni gelişmem için cesaretlendiriyor mu?
7- Görüşlerim işte dikkate alınıyor mu?
8- Şirketimin misyonu/amacı yaptığım işin önemli olduğunu bana hissettiriyor mu?
9- Çalışma arkadaşlarım kaliteli iş yapmaya kendilerini adamış mı?
10- İşyerinde çok iyi bir arkadaşım var mı?
11- Son altı ay içinde işteki birisi benim gelişmem hakkında bana konuştu mu?
12- Son bir yıl içinde yeni şeyler öğrenme ve gelişme fırsatları yakaladım mı?
Kimin sorumluluğu
Yukarıdaki soruları kendiniz için cevaplayınız. Cevaplarınız her soru için değişik ağırlıklar taşıyabilir. "Güçlü evet" için 5, "Güçlü hayır" için 1 deyiniz. Cevaplarınızı 1 ve 5 arasında bir rakamla (1 ve 5 dahil) veriniz. Bu 12 soruya verdiğiniz ağırlıkları toplayınız. (En fazla 60 ve en az 12 bulmanız gerekecek.) Rakamınız 60 a ne kadar yakınsa bulunduğunuz şirketten o kadar memnunsunuz demektir. 60 rakamından ne kadar uzaksanız o kadar mutsuzluğunuz var demektir; ilk fırsatta bu şirketten uzaklaşma olasılığınız yüksektir.
Çalışanların bu sorulara "Güçlü evet" demeleri için sorumluluk kimdedir? Sözünü ettiğimiz araştırmada varılan önemli sonuçlardan birisi, buradaki anahtar kişinin "yönetici" olduğudur. Çalışanın ilk amiri pozisyonundaki yönetici çok önemlidir. Bu nedenle, iyi yetenekleri elde tutma, motive etme ve geliştirme konusunda her seviye yönetici büyük önem taşır.
Eğer bir işletmenin sahibi iseniz en tepeden başlayarak yönetici atamalarınıza büyük değer vermeniz gerekmektedir. Tabi ki birinci öncelik, işletmenin başına koyacağınız tepe yöneticisindedir. Bu kişinin doğru seçilmesi gerekir. Tepe yöneticisi, diğer özelliklerinin yanı sıra, insanın değerine ve önemine inanmış olmalıdır. Eğer insana inanırsa, büyük olasılıkla altına atayacağı yöneticileri de bu kritere göre seçecektir. Böylece yönetici ağı insana önem veren kişilerden oluşacaktır.
Sonuç
Bir işletmenin en önemli sermayesi beşeri sermayedir, insan kaynağıdır. İşletmeleri, bulundukları ligde şampiyon yapacak olan bu kaynaktaki yeteneklerdir. İşletme de yetenekleri çeken, elde tutan, motive eden ve geliştiren bir çalışma iklimi oluşmalıdır. Çalışanlarının yukarıdaki 12 basit, ama önemli soruya güçlü evet cevabını vereceği bir iklim. Bunun yaratılmasında da en önemli görev her seviyedeki yöneticilere düşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder